Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-05-18

Hur man gör majonnäs


Jag frikkin älskar majo. Jag älskar majo med chipotle till burgare, majo med wasabi till tempuran, majo med dill till kräftan, majo med sriracha till mantao, majo med vitlök till BBQ, majo med tryffel till rostade rotfrukter, majo med pepparrot till räkan, majo med hoisin till fläsket, majo med gurksaft till laxen, majo med citron till fisksoppan och naturell majo till pommes. När det dessutom går skitsnabbt att göra och man kan smaksätta den prick hur man vill är det med andra ord ett måste med egengjord majo.

Förslag på smaksättare: Nedan är ett vanlig majonnäs och jag föredrar att bara använda vitvinsvinäger och lite salt och nymald svartpeppar. Man kan även använda citronsaft istället för vinäger som syra, samt dijonsenap men jag gillar den såhär (dessutom är den enklast att göra ur skafferisynpunkt iom att citron blir gammal snabbt medans vinäger håller för evigt amen). När majon är färdigvispad kan du blanda i valfria smaksättare som nyss nämnda dijon, sriracha eller tabasco, wasabi, pepparrot, vitlök, tryffel, rökt paprikapulver, dillfrö, korianderfrö, fänkålsfrö, anchochili eller finhackade örter som dill, persilja, rosmarin, timjan, ramslök, koriander, basilika etcetc blabla. 

Vinäger: Smaken på vinägern gör också skillnad - på bilden ovan hade jag fyllt en pytteliten glasburk med vitlök och thaibasilika och sen hällt på vitvinsvinäger. Efter någon dag i kylen ger den en god vitlöks/anis/basilikasmak till majonnäsen. Det behöver inte vara så krångligt. Bara diska (noga) ur glasburkar/glasflaskor och fyll på med godsaker som färska örter, vitlöksklyftor, hel chili, hårda kryddor som exempelvis stjärnanis, lagerblad, pepparkorn etc och häll vitvinsvinäger över allt så har du smaksatt vinäger på nån dag.

Veganmajo utan ägg: Se recept HÄR.

Majonnäs
Ingredienser för ca 2 dl majo:

  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt, svartpeppar
  • rapsolja
  • Du behöver även en bunke och visp

Gör så här:

Allt ska ha rumstemperatur. Eftersom ägg är det enda man har i kylen kan du antingen ta ut det en tid innan du ska göra majon, alternativt skölja bunken med varmt vatten och sedan ha i äggulan så den blir tempererad.
  1. Vispa äggula + vinäger + lite salt till ett fluffigt geggigt skum i ca 1-2 minuter.
  2. Tillsätt olja droppvis och sedan i en tunn stråle medans du fortsätter att vispa tills det blivit en tjock majonnäs. 
  3. Smaka av med eventuellt mer vinäger, salt och peppar och valfri smaksättare. Klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar