Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-05-13

Istället för fish and chips: Ölfriterad halloumi med rostad morot, salvia, havssalt, dillfrö och rökt citronmajonnäs

I England är favoritpubrätterna beerbattered onion rings, scotch eggs och allt som serveras med majo. Alltså är detta en hemmafavorit pga jag är white trash och karln älskar halloumi. Du kan dock byta ut halloumin mot lite allt möjligt; broccoli, svamp, sparris, silken tofu, jordärtskocka, kycklingmage eller kolja som i originalet. Blir det frityrsmet över så spara den och gör friterade lökringar nästa dag.

Ölfriterad halloumi med rostad morot och majo
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 paket halloumi
  • ett knippe morötter
  • 1 citron
  • olivolja 
  • Förslag på tillbehör: Färsk salvia eller persilja, tomatsallad med skivade tomater, rödlök och balsamico.
Rökt citronmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • rapsolja
  • 1-2 tsk citronsaft 
  • en nypa rökt paprikapulver eller några droppar liquid smoke
  • salt
Frityrsmet:
  • 2 dl rismjöl eller majsmjöl
  • ca 1 dl kall öl - ale eller vete (IPA eller andra humlearomatiska ölar funkar inte så bra här)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk dillfrö 
  • 2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 dl cornflakes
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla torra fritysmetingredienser förutom cornflakes i en bunke. Häll i lite öl åt gången och rör med en gaffel tills smeten är tjock som en pannkakssmet och klumpig - dvs vispa inte för mycket och häll inte i för mycket öl. Ställ in i kylen.
  3. Gör majonnäs: Knepet är att alla ingredienser ska vara rumstempererade för att det ska funka men du kan också göra ett gammalt Julia Childtrick och hälla i varmt vatten i en plastbunke, hälla ur det och sen direkt hälla i äggulorna. Värmen från bunken gör att även kylskåpskalla äggulor går att använda ifall du som jag alltid glömmer att ta ut äggen i kylskåpet i tid (PALLA). Tillsätt citronsaft till äggulorna och vispa i ca 1 minut tills gulorna bildat en tjockare gul smet. Tillsätt då rapsolja i en tunn, tunn stråle under kraftig vispning tills smeten tjocknat och bildat en fluffig majonnäs. Det går snabbt och blir störtgott. Smaka av med rökt paprika, salt och ev mer citron. Plasta och sätt in i kylen. Tips! Sätt bunken på fuktig kökshandduk eller papper så den ej glider omkring och stötta den emot dig så att du kan vispa med ena handen och hälla olja med andra.
  4. Skölj morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och havssalt. Kör in i ugnen i ca 20 min eller tills de blivit gyllene och lite svartprickiga.
  5. Fritera: Häll ca 10 cm rapsolja i en kastrull och värm tills det börjar krusa på ytan (börjar det ryka så dra kastrullen från plattan och dra ned värmen ett snäpp, sätt sen tillbaks den på plattan när det blivit lite svalare). Ta ut frityrsmeten ur kylen och blanda i grovt krossad cornflakes. Skär halloumin i tjocka stickor och släng ned i smeten och sedan (försiktigt) ned i den heta oljan. Fritera tills de är gyllene och fluffiga. Ta upp med hålslev eller pincett och låt rinna av på hushållspapper eller en tidning.
Servering: Lägg upp halloumi och morötter i white trash plastlådor eller snurra in det i tidningspapper. Strö över lite flingsalt och servera tillsammans med majon i små skålar samt citronskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar