Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-05-20

Miso Yummy - Det handlar om miso

Miso: Fermenterad sojabönsmos packad med umamismak. Mest känd från klassikern misosoppa på sushihak då man blandar miso med dashibuljong (vanligtvis gjord på torkad fermenterad bonito (en makrillfisk typ) och kelpalger) och serveras tillsammans med silkestofu, vårlök och wakamealg. Finns i olika varianter men jag föredrar den ljusa misopastan som jag tycker är mildare, rundare och lite fruktigare i smaken än den mörka versionen. Miso är gott, nyttigt och roligt till mer än soppa dock - att tex blanda ned lite miso i smält smör till fisk är genigott, eller prova en klick kall misosmör på blancherad sparris, eller sjud sojakött eller fläsk i misobuljong. Eftersom miso är umamirikt funkar det egentligen som japansk soyasås, typ överallt där du tänker att du vill ha umami som ett supplement till sallad, bacon, svamp, grönsaker, kött, potatis osv. 

Handla: En påse kostar under 50-lappen och räcker cirka hur länge som helst. Finns i välsorterade butikers asiatiska hylla eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Annars kan du beställa den jag brukar använda HÄR från Thailaan Asian Market. 

Obs! Blue Dragons misosoppa gjord på buljong är ej att rekommendera. Skippa hellre helt miso överhuvudtaget. Fler bra misobaserade recept hittar du HÄR på Bon Appetit.

Bonus: Miso Pretty & Miso Horny

Thailaans basrecept för misosoppa:
2 portioner
  • 4 dl vatten
  • 1 msk ljus miso (men mörk miso går också bra)
  • 1 liten påse dashi
  • silken tofu eller mjuk tofu (så mycket du vill ha)
  • spring onion
  • ca 1 msk wakame alger
  1. Koka upp vattnet. Lägg i miso och dashi. Rör om och stäng av värmen.
  2. Häll soppan över tofu skuren i små tärningar, hackad spring onion och wakame alger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar