Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-05-13

Risotto på råris med sparris och smör

Ok ni som känner mig vet ju att en av få saker jag egentligen inte äter är SPARRIS pga 1. Det smakar svavel och vatten (obs ej gott i min värld) och 2. Kisset/kroppen luktar skunk i flera dagar men bara för mig pga kemi. Så sparris, svarta skitoliver, surkål, kokt fot samt miljömonster som scampi undanbedes från min gom tack (men resten kan hoppa in lite närsomhelst). Alltså blev detta middag till sparrisloving sambo pga jag fyndade sparris för 10 spänn/bunt på lokala ICA så då var det ju bara att sätta igång och norda fram en risotto (gråt ej för mig Argentina, jag fick korv till middag så alla blev glada).

Råris: Opolerat näringsrikt ris med mer tuggmotstånd och smak, nästan lite nötigt. Risenta har ekologisk råris som är himla bra. Annars funkar vildrismix eller vanligt risottoris som arborio och carnaroli om du har det liggandes hemma.

Dillfrö: Smakar som en blandning mellan dillkrona och fänkål eller anis, dvs lite lakritsaktigt. Finns i matbutikernas kryddhylla. Kan skippas om du inte är pepp på den urnordiska smaken.

Vegan: Använd mjölkfritt smör - Mildas mjölkfria är bra och utan palmolja.

Primörrisotto  med sparris, rostat dillfrö, kallpressad skånsk rapsolja, gräslök, rädisskott, peppar, smör
Ingredienser 2 portioner:
 • 3 dl råris
 • ett knippe sparris
 • 1/2 knippe gräslök
 • 1 schalottenlök
 • 2 tsk dillfrö (eller fänkålsfrö)
 • en handfull rädisskott eller vanliga rädisor 
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • smör
 • kallpressad rapsolja
 • havssalt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull med grönsaksbuljong. Dra ned värmen och puttra under lock.
 2. Finhacka schalottenlök, skölj rädisskotten eller skölj och skiva de vanliga rädisorna tunt med mandolin eller osthyvel. Skölj sparris och bryt av den nedersta hårda delen. Skär sparrisen i munsstora bitar. Finhacka eller klipp gräslöken fint. Sätt åt sidan.
 3. Häll ned dillfrön i en torr, varm kastrull och skaka om tills de doftar gott. Tillsätt ris, schalottenlök, en klick smör och vitvinsvinäger. Rör om och häll på varm grönsaksbuljong så det täcker. Rör om.
 4. När vätskan nästan kokat bort, tillsätt mer varm buljong lite åt gången, ca 1-2 dl och fortsätt röra om då och då. Upprepa tills riset är färdigkokt och krämigt.
 5. Smaka av riset med salt, ev mer vitvinsvinäger och nymald peppar, tillsätt sparris, en till klick smör och sätt på ett lock. När sparrisen är mjuk men spänstig efter ca 5-6 min är det klart!
Servering: Blanda ned gräslök i risotton och sleva upp i djupa tallrikar. Ringla över lite kallpressad rapsolja, toppa med rädisor och håll tummarna för att du ej har oturen att vara en sparrisskunk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar