Råris: Opolerat näringsrikt ris med mer tuggmotstånd och smak, nästan lite nötigt. Risenta har ekologisk råris som är himla bra. Annars funkar vildrismix eller vanligt risottoris som arborio och carnaroli om du har det liggandes hemma.
Dillfrö: Smakar som en blandning mellan dillkrona och fänkål eller anis, dvs lite lakritsaktigt. Finns i matbutikernas kryddhylla. Kan skippas om du inte är pepp på den urnordiska smaken.
Vegan: Använd mjölkfritt smör - Mildas mjölkfria är bra och utan palmolja.
Primörrisotto med sparris, rostat dillfrö, kallpressad skånsk rapsolja, gräslök, rädisskott, peppar, smör
Ingredienser 2 portioner:
- 3 dl råris
- ett knippe sparris
- 1/2 knippe gräslök
- 1 schalottenlök
- 2 tsk dillfrö (eller fänkålsfrö)
- en handfull rädisskott eller vanliga rädisor
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk vitvinsvinäger
- smör
- kallpressad rapsolja
- havssalt, nymald svartpeppar
- Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull med grönsaksbuljong. Dra ned värmen och puttra under lock.
- Finhacka schalottenlök, skölj rädisskotten eller skölj och skiva de vanliga rädisorna tunt med mandolin eller osthyvel. Skölj sparris och bryt av den nedersta hårda delen. Skär sparrisen i munsstora bitar. Finhacka eller klipp gräslöken fint. Sätt åt sidan.
- Häll ned dillfrön i en torr, varm kastrull och skaka om tills de doftar gott. Tillsätt ris, schalottenlök, en klick smör och vitvinsvinäger. Rör om och häll på varm grönsaksbuljong så det täcker. Rör om.
- När vätskan nästan kokat bort, tillsätt mer varm buljong lite åt gången, ca 1-2 dl och fortsätt röra om då och då. Upprepa tills riset är färdigkokt och krämigt.
- Smaka av riset med salt, ev mer vitvinsvinäger och nymald peppar, tillsätt sparris, en till klick smör och sätt på ett lock. När sparrisen är mjuk men spänstig efter ca 5-6 min är det klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar