Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-05-20

Rädissallad med blast, quinoa, pistagenötter, mozzarella och miso




Glädjen var stor när karln kom in med första rädisknippet från odlingen. Tillsammans med sallat som vi odlat i en konservburk på balkongen blev detta både dagens frukost och middag. *nästan självförsörjande - ehinte* När rädisorna är såhär nya är de väldigt milda i smaken så då räcker det om man delar dem på längden, men har du vanliga rädisor med skarpare smak så skiva dem tunnt på mandolin eller med osthyvel istället så blir inte smaken överväldigande. Hatar du däremot rädisor överhuvudtaget så använd gärna olika goda tomater istället.

Vegan: Använd tärnad silkestofu istället för mozzarella. Följ receptet i övrigt.

Miso: Fermenterad sojabönsmos. Finns i välsorterade butikers asiatiska hylla eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Annars kan du beställa den jag brukar använda online HÄR från Thailaan Asian Market. Obs! Blue Dragons misosoppa gjord på buljong är ej att rekommendera. Skippa hellre helt miso överhuvudtaget. Läs mer om miso i detta inlägg.

Rädissallad med blast, quinoa, pistagenötter, mozzarella och miso
Ingredienser 2 portioner som huvudrätt eller 4 portioner som sidosallad:
  • ett knippe rädisor inklusive blast
  • en handfull valfri blandsallat som roman, spenat, ruccola, lollo rosso etc
  • 2 dl quinoa
  • 2 mozzarella
  • 2 dl pistagenötter (kan bytas mot rostade solrosfrön vid nötallergi)
Misovinägrett:
  • 1 msk ljus misopasta
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
  • 3 korn sichuanpeppar (kan bytas mot 1 tsk apelsinsaft eller uteslutas helt)
  • 2-3 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen och tillsätt 1/2 msk miso i kokvattnet.
  2. Skölj rädisor och sallad och låt rinna av. Skiva mozzarellan. Skär rädisorna på längden alternativt skiva dem tunnt på mandolin eller med osthyvel. Skala och krossa pistagenötterna grovt.
  3. Mortla sichuanpepparkornen och vispa ihop tillsammans med ingredienserna till misovinägretten, kom ihåg att smaka av så sältan/syran/konsistensen blir som du vill ha´t.
  4. Blanda ned sallat och mozzarella i skålen med misovinägretten. 
  5. Låt quinoan svalna något innan du blandar ned den med övriga ingredienser i skålen.
Servering: Strö över pistagenötter över salladen och servera i skålar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar