Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-10-24

Halloweenpizza med pumpa, salvia och rökt ost

Fakta 1: Alla gillar pizza.
Fakta 2: Halloween är den roligaste helgen.
Fakta 3: Pumpa är skitgott.
Fakta 4: Sätt ihop dem för en all-time-high-Halloweenmiddag.

Rökt ost: Finns från tex Falbygdens Mejeri på bland annat Hemköp eller i ostbutiker. Hittar du inte rökt ost kan du fuska och marinera 1 riven mozzarellaboll i några droppar liquid smoke + lite rapsolja, alternativt lite rökt paprikapulver eller chipotlepeppar med rapsolja. Har du inget av ovanstående och äter kött går det lika bra att köra i lite tärnat rökt bacon.

Vegan: Använd Astrid & Apornas smältbara cheezly med paprika och chili. OBS THIS JUST IN! Nu har Astrid & Aporna en rökt veganost, perfekt att prova på denna pizza.

Rester? Pumparester går utmärkt att använda till denna störtgoda pumpapasta!

Fler pizzarecept: Finnes HÄR.

Pizza med pumpa
Ingredienser 1 stor pizza:

Deg: 
  • 2 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4-5 dl vetemjöl
Topping:
  • 1 liten butternutpumpa
  • ca 2 tsk torkad salvia
  • några färska salviablad (kan uteslutas)
  • 1 mozzarella
  • en bit rökt ost 
  • vallmofrön
  • pumpafrön
  • 1 dl grekisk yogurt
  • 1 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Rör om och forma till en deg. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur i 60 minuter.
  3. Under tiden lägger du in pumpan på en plåt i den varma ugnen. När degen jäst klart borde pumpan vara klar - känn om den är genommjuk med en kniv. Ta ut pumpan (låt plåten ligga kvar i ugnen) och skär upp den på längden. Ta bort kärnorna. Gröp ur halva pumpan och lägg i en bunke. Blanda ned salvia, salt, peppar och vallmofrön. I en annan skål blandar du yogurt, olivolja och riven rökt ost. Smaka av allt.
  4. Höj värmen på ugnen till 250 grader.
  5. Ta fram pizzadegen och stretcha försiktigt ut den till en rund pizza på bakplåtspapper. Låt kanterna vara lite tjockare. Smeta på yogurtsås och toppa med pumpa och grovt riven mozzarella. Lägg på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg och puffat upp lite. Använder du baksten tar du fram bakspaden och mjölar den noga. Forma pizzadegen direkt på bakspaden. Lägg på topping och skjutsa in den på den uppvärmda bakstenen - här får man vara lite kvick så inte pizzan hamnar på sniskan. 
Servering: Skär upp pizzan i bitar och strö över färsk salvia och pumpafrön. Vill man vara riktigt dekadent kan man ringla över lite brynt smör men då kommer kanske njutningspolisen och haffar en.

2 kommentarer:

  1. Väntar spänt på Fakta 3 :D

    SvaraRadera
  2. HAHAHA obs kan ej räkna om så mitt liv hängde på det

    SvaraRadera