Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-10-27

Pumpa mac n cheese med chipotle, pumpafrön och parmesan



Pumpan är tydligen veckans råvara och int gör det mig nåt eftersom det är så himla himla gott. Pumpan ifråga är butternut vars suffix brukar vara squash men hela grejen kring vad som är pumpa, squash, zucchini och courgette är ett träsk av mög som jag inte orkar reda ut. Det verkar dock vara som så att de spädare versionerna man äter under sommaren heter squash, och de större man äter under vintern kallas pumpor. Viktigt. Jaja, här kommer i alla fall en orange pastarätt som är gooood och enkeeeeeel.

Pumpa mac n cheese
Ingredienser 1 stor ugnsform:
  • ca 1/2 butternutsquash
  • ca 6 dl kokt pasta (formpasta eller stora makaroner blir bäst)
  • 1 mozzarella
  • ca 1 dl riven parmesan
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grädde eller kokosmjölk
  • en klick smör
  • vallmofrön (kan uteslutas)
  • pumpafrön (alt valnötter, pinjenötter)
  • olivolja
  • chipotlepeppar, mald ingefära, salt, svartpeppar 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär butternuten i tjocka skivor (prova brödkniven om du inte har någon bra kniv). Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och skjutsa in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pumpan är genommjuk.
  3. Koka pastan al dente.
  4. Ta ut pumpan och dra av skalet.
  5. Hacka löken och vitlöken. Fräs mjukt i smör och olivolja tills de blivit lite genomskinliga. Tillsätt pumpa, grädde och ost. Rör om. Smaka av med kryddorna och häll över allt i en ugnsform.
  6. Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten blivit bubbligt gyllene.
  7. Rosta fröna i en torr stekpanna tills de säger POP!
Servering: Ta ut gratängen, strö över frön och servera med valfri grönsallad och/eller rökt sidfläsk. Hugg in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar