Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-10-27

Risotto med pumpa, saffran och brynt smör

Risotto är lite som guacamole - ser ut som kräks men smakar himmelskt. Just denna risotto blev dock lite överkokt eftersom jag gjorde en blooper och glömde ställa om klockan i söndags när jag gjorde detta som söndagsmiddag till några vänner. "Kommer de aldrig?" tänkte jag när jag i själva verket låg en timme framåt i tiden som en oanande tidsresenär. Men eftersom du är smartare än mig så kommer ju du äta din risotto direkt istället för att låta den stå en timme extra som en annan tönt.

Video: Gillar du visuell info kan du kolla när Marcus Aujalay gör en svamprisotto HÄR.

Risotto med pumpa, saffran och brynt smör
Ingredienser 2 portioner:
 • Arborioris eller carnaroliris
 • 1/3 butternutpumpa
 • 1 paket saffran
 • 1 schallottenlök eller 1/2 gul lök
 • ca 1 dl vitt vin
 • ca 1 dl riven parmesan (det går alltså finfint utan, men jag är ju osttokig)
 • god kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
 • 200 gram smör
 • pumpafrön
 • olivolja
 • muskot, salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skär pumpan i mindre skivor och skjutsa in på en plåt i ugnen där de får ligga ca 30 minuter eller tills de är mjuka.
 3. Koka upp buljong i en kastrull och låt sjuda (detta ska du spä risotton med så buljongen måste vara varm annars avstannar tillagningen).
 4. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med saffran i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt ris och låt det bli glansigt utan att bli brynt.
 5. Häll på vin och rör försiktigt om tills det dunstat bort.
 6. Tillsätt då den varma buljongen så det precis täcker riset. Rör om och skaka sauteusen då och då tills all vätska kokat in. Tillsätt då mer buljong på samma sätt tills riset är kokt med tuggmotstånd.
 7. Smält smöret i en liten kastrull tills det blivit brunt och doftar nötigt. Håll koll och vispa då och då så att det blir brynt, ej bränt. Häll över i en skål och låt stå tills servering.
 8. När riset är klart - rör ned pumpan och smaka av med muskot, salt och nymald peppar. Dra av från plattan och vänd ned osten så den smälter.
Servering: Servera genast. Strö över pumpafrön och ringla över det brynta smöret. Grattis du fick middag idag igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar