En grej på min fräcka matsida i City är att jag frågar någon ball kulturpersonlighet vilka 5 saker den alltid brukar ha i kylen och så gör jag på en rätt utifrån det. Ungefär som en mystery box med andra ord eftersom jag älskar att laga mat på saker jag inte bestämt själv. Eller ok det vore ju inte så himla kul om personen ifråga sa: Blod, sparris, inlagda rödbetor, surkål och kiwi för dels vore det skitäckligt och dels vore det i stort sett hopplöst att göra något av. Men denna gången (kommer ut 11/11) frågade jag filmarrangören Johan Barrander vad han hade hemma och det blev falukorv, chili, lök, selleri och ost så då gjorde jag denna pork roll med lökringar för when in doubt go comfort food.
Falukorv (skånsk pork roll): Jag satt en halv kväll och försökte hitta den bästa falukorven, tydligen finns det redig falukorv typ i Nacka men där bor ju ingen så den jag hittade med högst kötthalt och noll nitrit var Garants delikatess falu på Hemköp och Willys, så det är den jag använt här men jag minns att jag en gång ätit en god jägarfalu med viltkött men den hittade jag inte denna gången och OJ vilken lång mening jag skrivit nu om falukorv hej då.
Mortadella (fancy pork roll): Önskas något annat än falukorv rekommenderar jag varmt mortadella. Värm då alltså ej upp mortadellan utan lassa på massa kalla skivor och följ receptet i övrigt. Chipotlechilin kan du pudra över osten istället. Eller kör på med sidfläsk, salsiccia, julkorv eller helgskinka. Valet är fritt, korven är fri.
Vegetariskt: Välj skivad sojakorv, halloumi eller stekt svamp.
Pork roll med lökringar
Ingredienser:
- Ca 1/3 falukorv (alt mortadella)
- 4 frallor
- 4 skivor hamburgerost av cheddartyp
- Senap, helst amerikanska Frenchs yellow mustard (finns i de flesta matbutiker vid övrig senap)
- 2 dl grekisk yogurt
- 1 dl hackad selleri
- ½ röd lök
- Ärtskott
- Chipotlechilipulver
- Salt, nymald svartpeppar
- 4 stora gula lökar
- Ca 2 dl mjöl
- 3 ägg
- Ca 5 dl panko eller ströbröd (panko finns i de flesta matbutiker på asiatiska hyllan)
- Rapsolja
- Flingsalt
- Finhacka selleri och lök. Blanda med yogurt och smaka av med salt och peppar.
- Ta fram tre djupa tallrikar och häll mjöl i en, uppvispat ägg i den andre och panko i den tredje. Skala och skär löken i centimetertjocka skivor och doppa dem först i mjöl, sedan ägg och till sist panko.
- Häll rapsolja så det blir ca 10 cm djupt i en kastrull. När det börjar krusa sig på ytan så kan du provfritera en lökring. Fritera i omgångar tills lökringarna blivit gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.
- Snitta falukorven på längden på ytan så den blir "randig" och gnid in den med chipotle och rapsolja. Skiva den tunt. Stek på medelvärme i en stekpanna.
- Stek bröden med snittskivan nedåt i lite olja eller smör tills du får en frasig yta.
Blev hitlänkad av en kompis som tipsade mig om din ramenburgare och ville bara säga att jag verkligen gillar din blogg och matfilosofi! Tror vi är lite lika när det gäller kärlek för street food och intresset för naturliga råvaror. Så tack för inspirationen :) Kram /Sofie
SvaraRaderaÅh tack Sofie! Din blogg var helt snyggt proffsig, ska sträckläsa den vid tillfälle. xoxo/Therese
Radera