Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-22

Orange curd med vaniljglass och rostat drav med rosmarin

Jag gör ju inte desserter. Jag ger i så fall folk lagrad ost med frukt, eller i värsta fall glass med något tillbehör. Detta förmodligen för att det 1. Är krångligt iom att man inte kan smaka något förrän allt är färdigt och man måste typ mäta allt. 2. Jag inte äter gluten eller laktos (= desserternas otvivelaktiga härskare), och 3. Jag gillar inte sötsaker speciellt mycket FÖRUTOM just lemon curd, holy crap vad det är gott! Så när jag hade en bunt apelsiner och citroner till över blev det just en apelsin curd med kardemumma, kanel och vanilj. Konsistensen är lite lösare så att man kan ha den som tjock sås på glass. Åh bless the citrusy mess.

Drav: Är en smaklig biprodukt vid ölbryggning (funkar bland annat fint till brödbak). Om du inte brygger själv eller känner en som gör det, kan du istället använda torra brödsmulor. Följ receptet i övrigt.

Orange curd med vaniljglass och rostat drav 
Ingredienser till ca 6 dl
 • 2 söta apelsiner
 • 1 citron
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 1 vaniljstång
 • 1 kanelstång
 • 1 msk kardemummafrön
 • 3 dl drav
 • Salt, rosmarin
 • 100 gram smör + extra till att steka drav i
 •  Tillbehör: Vaniljglass
GÖR SÅ HÄR:
 1. Rosta kardemumman lätt och mortla. 
 2. Finriv citronskal. Pressa ut saften ur citronen och apelsinerna. Häll i en kastrull tillsammans med kardemumma, urskrapad vaniljstång, kanel, smör och hälften av sockret. Låt koka upp, rör om och låt svalna lite.
 3. Vispa ihop resten av sockret med äggen. Häll ned i kastrullen och låt sjuda på svag värme (obs ej koka) tills allting tjocknat och blivit göttigt. Häll upp på glasburk och ställ in i kylskåp tills servering.
 4. Rosta draven i lite smör i en stekpanna. Strö över lite rosmarin och flingsalt. Låt svalna.
Servering: Lägg upp vaniljglass på tallrikar. Klicka ut apelsin curd och strö över lite drav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar