Vegan: Smeten kan mycket väl hålla ihop utan ägg och ost, men då är det nog enklare att platta ut dem något som "puckar" istället för bollar.
Juliga nötbullar
Ingredienser ca 8 portioner:
- 350 gram carnaroliris eller grötris
- 3 dl hasselnötter
- 1/2 dl sesamfrön
- 1/2 dl pinjenötter
- 2 ägg
- Ca 2 dl riven cheddar
- Ca 1-2 msk mald kryddpeppar
- 1 msk muskotpulver
- 2 lagerblad
- Panko eller ströbröd (äter du glutenfritt kan du använda grovmalen polenta eller majsmjöl)
- Salt, vitpeppar
- Smör, rapsolja
- Koka risottoriset som vanligt tillsammans med kryddorna och lagerbladen, men koka över det, dvs behandla det styvmoderligt med lite för mycket vatten och för lång tid. Resultatet ska bli grötigare än en vanlig risotto. Låt svalna utan lock.
- Lägg hasselnötterna i en påse och banka med baksidan av en stekpanna så de krossas grovt. Rosta i en torr stekpanna tillsammans med sesamfröna och pinjenötterna tills de "poppar".
- Blanda ned nötter, frön, ägg och riven ost i rissmeten och smaka av med kryddor, salt och vitpeppar. Plocka bort lagerbladen.
- Häll ströbrödet på en tallrik, rulla bollar av rissmeten och täck dem med ströbröd.
- Fräs bollarna i omgångar i en klick smör samt olja i en stor stekpanna på medelvärme tills de är gyllene och frasiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar