Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-07

Juliga nötbullar (vegoköttbullar) med rostad hasselnöt, kryddpeppar och cheddar

Julköttbullar brukar ju innehålla kryddpeppar och annat gött, så här är min vegversion på nötbullar med frasig yta och ett krämig inre av risottoris, rostade nötter, varma kryddor och smältig ost. Så himla gott. Jag är ett geni, vars är mitt nobelpris. Puss.

Vegan: Smeten kan mycket väl hålla ihop utan ägg och ost, men då är det nog enklare att platta ut dem något som "puckar" istället för bollar.

Juliga nötbullar
Ingredienser ca 8 portioner:
  • 350 gram carnaroliris eller grötris
  • 3 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 2 ägg
  • Ca 2 dl riven cheddar
  • Ca 1-2 msk mald kryddpeppar
  • 1 msk muskotpulver
  • 2 lagerblad
  • Panko eller ströbröd (äter du glutenfritt kan du använda grovmalen polenta eller majsmjöl)
  • Salt, vitpeppar
  • Smör, rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka risottoriset som vanligt tillsammans med kryddorna och lagerbladen, men koka över det, dvs behandla det styvmoderligt med lite för mycket vatten och för lång tid. Resultatet ska bli grötigare än en vanlig risotto. Låt svalna utan lock.
  2. Lägg hasselnötterna i en påse och banka med baksidan av en stekpanna så de krossas grovt. Rosta i en torr stekpanna tillsammans med sesamfröna och pinjenötterna tills de "poppar".
  3. Blanda ned nötter, frön, ägg och riven ost i rissmeten och smaka av med kryddor, salt och vitpeppar. Plocka bort lagerbladen.
  4. Häll ströbrödet på en tallrik, rulla bollar av rissmeten och täck dem med ströbröd.
  5. Fräs bollarna i omgångar i en klick smör samt olja i en stor stekpanna på medelvärme tills de är gyllene och frasiga.
Servering: Ät med kokt potatis, rödbetssallad och en god senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar