Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-08

Krämig Janssons frestelse med fänkål, sardeller och hasselnötter (eller bara världens godaste gratäng)


Älskar ju klassisk Jansson, men det kan bli lite för mycket med all potatis och den där övergripande ansjovissmaken efter tre portioner på raken, så jag gjorde en snällare version på fänkål och blomkål istället för potatis och sardeller istället för ansjovis (det här gör mig så förvirrad - skarpsill sprattus sprattus är ansjovis när den är kryddinlagd men är den rökt eller torkad heter den ibland brisling, medans sardellen är själva ansjovisfisken men heter sardell när den marineras i olja typ. Fattar du? Min hjärna sprängs pga sprattus sprattus.). Var var jag nu - jo, fänkålen och hasselnötterna gör att det hela inte blir alltför mjäkigt men grundbulten är umamin från sardellerna. Just ja, dessutom LCHF.

Vegetariskt: Testa Janssons med alger och miso, recept HÄR.

Janssons med fänkål, sardeller och hasselnötter
Ingredienser 1 form:
 • 2 fänkål
 • 2 gula lökar
 • Ca 1/2 blomkål
 • 2 burkar sardeller 
 • Ca 1 dl hasselnötter, grovt krossade
 • 2 paket Oatly grädde
 • Ströbröd eller panko (äter du glutenfritt kan du använda polenta som du blandar med lite krossade corn flakes)
 • Smör
 • Olivolja
 • Salt, vitpeppar 
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skiva fänkål, lök och blomkål i tunna skivor. Spara de gröna vipporna på fänkålen till garnering.
 3. Fräs allt utom blomkål, i en stor kastrull på medelvärme i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Det ska inte ta färg utan bli glansigt mjukt. Häll på oljan från sardellburkarna.
 4. Tillsätt blomkål, grädde, hackade sardeller från en av burkarna och låt gona ihop sig under försiktig omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.
 5. Häll över allt i en smörad ugnsform. Lägg ut några hela sardeller. Strö över hasselnötter, några klickar smör och toppa med ett lager ströbröd.
 6. Skjutsa in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills ytan är frasigt gyllene.
Servering: Strö över fänkålsvipporna på gratängen och ät som det är eller med en bit viltkött. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar