Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-09

Hel kyckling fylld med smör, rosmarin, sidfläsk, citron och öl

Släpp det jäkla kycklingfilépaketet och backa! Hel kyckling är mycket prisvärdare (även när det är en dyrare glad fågel), godare, roligare att servera och enklare att tillaga iom att den sköter sig själv i ugnen. Dessutom bonus för att alla kan välja sin favoritdel vid servering till bords. Åh vilken gemytlig festmiddag på en budget med andra ord! 

Tillbehör: Goda tillbehör är denna vintriga potatissallad (recept kommer snart) samt egen majonnäs.

Vegetariskt: Testa gruyeregriljerad hel rotselleri (recept kommer snart).

Hel kyckling med äpple, citron, rosmarin och öl
Ingredienser ca 4-6 portioner beroende på tillbehör:
 • 1 hel glad kyckling från Bjäre, Bosarp, Änglamark, Le Picoreur, Green Matmarknad eller valfri bra gårdshandel
 • 1 citron
 • 1 ljus ale tex Ica Selections Ale 
 • 4 Ingrid Marie äpplen
 • Ca 4 skivor sidfläsk, bacon eller pancetta
 • Färsk rosmarin
 • Smör
 • Råsocker strö
 • Salt
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på  175 grader.
 2. Sära på bröstet och skinnet på kycklingen så det blir två små "fickor", peta in grovt hackad bacon, 1 msk smör och några kvistar rosmarin i varje ficka.
 3. Gnid in kycklingskinnet med 1 tsk salt + 1 tsk socker. 
 4. Ta fram en ugnsform och lägg 3 tjockt skivade äpplen i botten. Lägg kycklingen ovanpå och stoppa in några skivor citron och rosmarinkvistar i kycklingens inre. Häll sen i så mycket öl som får plats utan att det rinner ut, inuti kycklingen. Du kan proppa igen öppningen med en halv citron ifall det rinner ut för mycket öl.
 5. Sätt in i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen nått 70 grader och köttsaften är klar utan rosa inslag.
Servering: Lägg på stort fat eller bricka och garnera med äpplen, citron och mer färsk rosmarin. Ät med tillbehör och en god kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar