Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-07

Rökig potatispizza och krämig rödbetspizza


JAG HINNER INTE SKRIVA NÅGOT HÄR UPPE NU FÖR JAG HAR FÖR MÅNGA RECEPT ATT SKRIVA NED; HEJ RÅ ÄT DENNA RÄTT DEN ÄR DÖLÄTT OCH DÖGOD OCH SMÄLTOST ÄR MIN GUILTY PLEASURE (förutom Bullens Pilsnerkorv) OCH DET STÅR JAG FÖR. 

Posh: Om du är fin i kanten kan du naturligtvis skippa smältosten och köpa en vanlig rulle getost och använda flytande honung som smaksättning. Du kan naturligtvis också röka potatisen på riktigt istället för att göra som jag gör här under. Detta är budgetversionen som baserades på vad jag hade hemma för tillfället. 

Vegan: Potatispizzan är vegan. På rödbetspizzan kan du testa blanda ihop Oatly iMat fraiche, rostade kumminfrön och lite pepparrot istället för getost, honung och rosmarin.

Potatispizza och rödbetspizza
Ingredienser ca 4 mindre pizzor eller 2 stora:

Deg: 
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • 1 påse torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Ca 2 dl vatten
Topping potatispizza:
  • 1 bakpotatis
  • 1/2 citron
  • 1 påse lapsang souchong te (finns bla på Willys och Hemköp, det är alltså detta rökiga te som ger potatisen sin rökta smak)
  • Rosmarin
  • Olivolja
  • Salt
  • Eventuellt pinjenötter
Topping rödbetspizza:
  • 2 rödbetor
  • Kavli chevreost på tub (eller några skivor vanlig getost i rulle + 2 tsk flytande honung)
  • Ca 1 msk grekisk yoghurt
  • Rosmarin
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Eventuellt vallmofrön och ruccola
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienserna till degen i en bunke. Tillsätt varmt vatten och forma till en deg. Täck med en plastpåse och låt jäsa i 45-60 min.
  3. Skiva potatisen tunt på mandolin eller med osthyvel. Sjud i vatten tillsammans med tepåsen tills potatisen blivit mjuk. Ta upp och låt rinna av. Lägg potatisen i en skål och droppa över lite citronsaft, olivolja och strö över rosmarin och salt. Smaka av.
  4. Skala rödbetorna. Riv på grova sidan på en rivjärn. Blanda med chevreost och yoghurt i en skål. Smaka av med rosmarin, salt och nymald svartpeppar.
  5. Ta fram en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Dela pizzadegen i två (eller fyra) delar och platta ut dem med händerna och dra så de blir någorlunda runda (kavla ej, då blir det så platt och oluftigt). Lägg på topping och skjutsa in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Servering: Lägg upp pizzorna på tallrikar eller stora fat och strö eventuellt över rostade pinjenötter och färsk rosmarin på potatispizzan och vallmofrön och ruccola på rödbetspizzan. Ät med god aptit annars är du knäpp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar