Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-12-07

Janssons veganska frestelse med rostade alger

Ett ord: GOTT.

Alger: Noriark finns på sushihyllan i din matvarubutik, men är du algproffs så välj din favoritalg. I Malmö finns allehanda alger samt färdigrostade algchips, med och utan smaksättning, på Kina Center Livs på Möllevångstorget (min favoritaffär), som kan användas direkt utan att rostas. Jag gjorde även en version av denna gratäng med rostade algchips med ostsmak samt havregrädde och penne pasta, och det blev en störtgod asiatisk mac & cheese!

Janssons frestelse med rostade alger
Ingredienser 1 stor form:
 • Ca 4 bakpotatisar
 • 2 stora gula lökar
 • 1 fänkål
 • 2 sojagrädde eller Oatly grädde
 • Ett paket norialger
 • Ca 1-2 tsk miso efter smak (ljus eller mörk kvittar)
 • Mjölkfritt smör
 • Panko eller ströbröd (skippar du gluten kan du använda grovmalen polenta)
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skala potatisen och skär i stavar. Skala och skiva löken. Skiva fänkålen tunt.
 3. Fräs 3 msk smör samt miso i en stor kastrull på medelhög värme och tillsätt potatis, lök, fänkål. Rör om då och då så det blir mjukt utan att ta färg.
 4. Rosta noriarken i en torr stekpanna så de blir knaprigare och doftar. Bryt sönder dem i småbitar och blanda ned i kastrullen. Häll på grädde och låt allt gona ihop sig. 
 5. Häll över rubbet i en smörad ugnsform och strössla över ströbröd. Lägg på några klickar smör och skjutsa in i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen är genommjuk.
Servering: Strö över lite finhackad fänkål och norialger på toppen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar