Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-01-20

Saftiga vegetariska burgare på quinoa, svamp, tryffel och ost


Jag älskar som bekant umami med inslag av naturlig syra, någon sorts funkighet och mjukhet som möter ett krispigare tuggmotstånd. Ni som är från norrland: Tänk er surströmming på tunnbröd med mjuk smörig mandelpotatis och rå krispig lök. Eller ni som är från resten av Sverige: Tänk er en lagrad ost som gruyere eller appenzeller med krispigt knäcke och mjuk fruktmarmelad. Så goth. Men för att återkomma till poängen, eller maten ifråga, så är dessa en fin mix av umami, saftig konsistens och lätt krispighet. 

Glutenfritt/low carb: Äter du glutenfritt är dessa perfekta utan bröd men med rostade rotfrukter eller en sallad till.

Tryffelpecorino: Du kan också använda vanlig pecorino, parmesan eller västerbotten om du inte gillar tryffel - har du däremot ingen tryffelpecorino i närheten men fortfarande älskar tryffel kan du använda ovan nämnda ostar och bara tillsätta tryffelolja efter smak, Zetas vita tryffelolja finns i typ alla butiker och funkar jättebra.

Svamp: Portabello brukar som bekant finnas året runt i matbutiken så det är därför jag använder det i receptet, men använd för all del kantareller eller karl-johan vid säsong, himmel vad gott. Eller har du torkad svamp hemma, grattis! Blötlägg 1 dl och vänd ned både svampen och 1 msk av vätskan i kikärtssmeten. Resten av svampvätskan kan du reducera ned till hälften med schalottenlök, grädde, timjan, vitpeppar, lite konjak och lingon kanske och mixa till en god sås - ät med rostade rotfrukter och quinoaburgarna så blir det en skön svennesöndagsmiddag.

KÖTT: Vanligtvis hatar jag vegoburgare för fan ingen anstränger sig, men dessa fick till och med högsta betyg av köttbonden en trappa upp.

Ingredienser ca 10 hamburgare (beroende på storlek):
  • 4 dl kokta kikärtor
  • 2 dl quinoa
  • 1 stor portabello eller 2 mindre
  • 1/2 gul lök
  • 1 bit tryffelpecorino
  • 1 1/2 mozzarella
  • 1 ägg
  • Olivolja
  • 2 tsk balsamicovinäger
  • Smör
  • Salt, nymald svartpeppar 
  • Tillbehör: Majonnäs, sallatsblad, bröd, sallad på hyvlade champinjoner marinerade i 1 tsk citronsaft, 2 tsk olivolja + salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Häll kikärtorna i en skål. Mixa med en mixerstav till en smet. Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen i grönsaksbuljong. Häll ned i kikärtsmeten.
  2. Hacka lök och svamp fint. Fräs i olivolja, vinäger och smör tills det blivit gyllene. Häll ned rubbet inklusive vätskan i kikärtssmeten.
  3. Riv pecorinon och mozzarellan. Häll ned i smeten och kläck i ett ägg. Blanda noga och smaka av med salt och peppar. 
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Gör ett stekprov -klicka en dutt smet i en varm panna och smaka. Justera kryddning och tillsätt eventellt mer riven ost.
  6. Tillsätt mer olivolja till den varma pannan och klicka ut smet till några burgare (gör det inte för trångt i pannan bara, och gör inte burgarna för stora, då blir det svårt att föra över dem till ugnsplåten sen), platta ut smeten så du får ca 3 cm tjocka burgare. Stek i några minuter så de får en stekyta (du ser att det börjar bli brynt på nedre delen)
  7. För över burgarna med hjälp av en stekspade till en bakplåtspappersklädd plåt. Skjutsa in i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills ytan blivit gyllene. Vill du ha dem extra krispiga kan du köra Grill eller S på ugnen sista 2-3 minutrarna. Under tiden kan du snabbt vispa ihop en majonnäs (läs min enkla guide HÄR), fixa sallat och rosta bröd.
Servering: Servera burgarna med tillbehör. Ät så många du orkar. Frys in resten för snabba burgare/biffar när andan faller på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar