Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-02-03

Bakad zucchini med kikärtor, tahinkräm, koriander och olivoljestekt ägg



Varannan tisdag har jag en matsida i City MalmöLund och ibland ber jag en skön kulturperson välja ut 5 grejer ur kylskåpet som hen alltid brukar ha hemma, och så hittar jag på en rätt utifrån det. Den här gången var det Richard Daun som är en av Malmös (om inte Sveriges) mest intressanta kulturarrangör av konst, film, klubb och musik (jag har gjort kulturcaterings till hans events vilket har varit roligt). Nu flyttar han till London för att London är bäst så jag passade på att haffa honom till nyss nämnda välj-5-utmaningen varpå han valde zucchini, ägg, tahin, chili, äpple och då blev det det här som ju blev gott.

Supersnabbt: Detta blir snabbmat om du redan har färdigkokta kikärtor hemma - annars kan du använda gröna linser eller basmatiris istället som ju går snabbare att koka.

Garam Masala: Old school indisk kryddblandning som jag återupptäckt tack vare ett mattips av Lisa Förare Winbladh (om jag minns rätt) samt att jag reafyndade en påse hel garam masala kryddor från Vincent Spices som man mortlar själv = gör all skillnad. Om du bor i Malmö hittar du Vincents Spices bla på butikerna kring möllan och på Abdos Food. Bra kryddor och kryddblandningar från hela världen som man vanligtvis aldrig ser i det svenska standardutbudet. Vill du göra en egen garam masala blandning kan du följa det HÄR enkla receptet. Garam Masala betyder typ "varm kryddblandning" vilket summerar smaken perfekt. Jättegott i allt från grytor och omeletter till rostade rotfrukter och marinad till kött.

Vegan: Skippa ägget och kör tex stekta tofutärningar eller marinerad ugnsbakad tempeh istället.

Bakad zucchini med kikärtor, tahinkräm, koriander och olivoljestekt ägg
Ingredienser 2 portioner:
  • Ca 5 dl kokta kikärtor (kokta i god grönsaksbuljong med 2 tsk gurkmeja och 2 krossade vitlöksklyftor) 
  • 1 zucchini
  • 1 äpple av fast sort
  • Ca 1/2 citron
  • 1 röd chili
  • 2 ägg
  • Ca 3 msk Sesamfrön
  • Färsk koriander
  • Ca 1 msk garam masala
  • Olivolja
  • Salt, nymald rosépeppar
Tahinkräm
  • 1/2 dl tahin
  • 1 dl Oatly Fraiche
  • 1 tsk lakritspulver
  • En skvätt vatten
  • Salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda ingredienserna till tahinkrämen. Smaka av med salt och spä med en skvätt vatten till lösare konsistens.
  2. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de fått färg. Skiva chilin. Blanda med kikärtorna i en skål och smaka av med salt och lite citronsaft.
  3. Skiva äpplet tunt (eller skär som stickor), blanda i en skål med olivolja och färsk koriander.
  4. Skär zucchinin i klyftor. Stek i olja tills de fått lite fläckar här och var. Tillsätt garam masala, lite citronsaft och stek ytterligare ca 15 sekunder. 
  5. Ta upp zucchinin och ställ åt sidan. Tillsätt mer olivolja till pannan, kläck i ägg och stek tills vitan stelnat.
Servering: Lägg kikärtorna i botten av en djup tallrik, toppa med zucchinin, tahinkrämen, äpplesalladen och till sist ägget. Strö eventuellt över lite mer garam masala på ägget och droppa lite smakrik olivolja eller kallpressad rapsolja här och där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar