Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-02-12

Surkål med äpple, öl och lakrits

Jag gillar kål, öl, äpple och lakrits. Jag hatar surkål. Och jag älskar att omvandla något jag hatar till något jag gillar. Alltså blev det sauerkrautverkstad här hemma till en uppkommande matsida i City MalmöLund där jag tänkt att temat ska vara just ÖL. I alla fall, om du också hatar surkål, testa denna för den blir liksom mer mjukt chutneyaktig istället för skarpt ogästvänligt sur, och om du älskar surkål till att börja med? Win.

Sidfläsk: Många gillar att ha tärnad sidfläsk eller bacon i sin surkålsstuvning eller choucroute som det ju heter på franska. Så kör i lite om du vill, annars kan du göra en klassisk choucroute med timjan och senap så kan du ha surkålsfestival dagarna i ända. Kolla gärna in Paul Svenssons recept HÄR för det var tack vare honom som jag lärde mig hur man gjorde en redigt god en då han och Christofer Ekman hade menyintroduktion på Boulebar Malmö. När jag hälsade på honom första gången sa jag "HEJ JAG ÄLSKAR VAD DU GJORT FÖR PURJOLÖKEN I SVERIGE" i alldeles för högt röstläge eftersom jag inte kan kontrollera röstvolymen när jag blir nervös hälsar awesome girl.

Surkål med smak av äpple, öl och lakrits
Ingredienser till ca 2 mellanstora glasburkar:
 • 1 större burk surkål (som den HÄR som finns i alla mataffärer)
 • 1 stor burk bayersk öl (vanlig bayersk folköl funkar finfint)
 • 1 fänkål
 • 2 Ingrid Marie äpplen
 • 3 gula lökar
 • 1 msk fänkålsfrön
 • 1 msk havssalt
 • 1 msk grov senap eller senapsfrön
 • 1 tsk kummin
 • 1 tsk lakritspulver (kan ersättas med några extra dragonblad)
 • Färsk dragon
 • Rapsolja
 GÖR SÅ HÄR:
 1. Skölj surkålen under rinnande vatten helst en timme. Du kan lyssna på Stuff you should know podcast under tiden. Och öppna ölen så kolsyran försvinner.
 2. Skiva eller mandolina lök, fänkål och äpple.
 3. Fräs allt i en gryta på medelhög värme i rapsolja så det blir mjukt utan att få färg.
 4. Tillsätt salt, kummin, fänkålsfrö, grov senap eller senapsfrön samt sköljd surkål. 
 5. Häll på öl. 
 6. Låt gona ihop sig på låg värmen under lock ca 45 minuter. 
 7. Smaka av med lakritspulver och/eller färska dragonblad till önskad lakritssmak. 
 8. Låt svalna och häll upp i rengjorda glasburkar.
Servering: Ät rumstempererat eller uppvärmt till tex korv, fläsk, marinerad tempeh, halloumi, grillad ostsmörgås eller vadsomhelst där du skulle använda något sött, krämigt och anissmakande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar