Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-04-02

Deviled Eggs med ramslöksmajo och rimmad gurka

Djävulen i Deviled Eggs kommer från att man brukar ha tabasco eller chili i majofyllningen, men här kör jag på skånska med ramslök istället. Och för att inte behöva använda hur mycket ägg som helst i en och samma rätt gör jag majon på sojamjölk istället för äggula. Lika god och lite enklare. Om du det gör som plockmat på en buffé brukar det gå 1-2 ägg per person (dvs 2-4 halvor), gör man det som en frukost eller enkel lunch med bröd, kokt potatis eller sallad kan du köra 2-3 ägg per person.

Variationer på fyllning: Gör naturell majo (utan dijon) och blanda i tabasco och hackad chili eller persilja och citron eller wasabi och soya eller gräslök och flingsalt eller rökt paprikapulver och chipotlesås.

Riktig majonnäs: Se HÄR hur du enkelt vispar ihop din egen majonnäs.

Hur ska man skära äggen? Vanligtvis skär man äggen på längden så de kan ligga ned naturligt, men min kära ASSistent aka Karln skar dem först på bredden och sen skar han av en bit av toppen och botten så de fick en rak yta och kunde stå stadigt på tallriken. Jag tyckte de blev sjukt gulligare på hans sätt så nu kommer jag göra så i fortsättningen också, i oc med att inget sätt är fel så länge det funkar och är gott (Ps1 vilket en miljard kockar skulle argumentera emot men nu är det min matdagbok ej deras) (Ps2 Kolla bilder så ser du vad jag pratar om ang äggen)

Deviled Eggs med ramslöksmajo och rimmad gurka
Ingredienser 16 st: 
  • 8 ägg 
  • 1 gurka 
  • Salt 
Äggfri majo
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl sojamjölk
  • Vitvinsvinäger
  • Rapsolja 
  • Färsk eller torkad ramslök efter smak (alternativt rosmarin, persilja eller timjan och 1/2 riven färsk vitlöksklyfta) 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Hårdkoka äggen. Låt ligga i kallt vatten. 
  2. Skiva gurkan tunt på längden med osthyvel. Häll vatten i en skål med 1 msk salt. Vispa så det blandas och lägg i gurkan (så den lättrimmas).
  3. Mixa dijon, sojamjölk och 1 dl rapsolja med en mixerstav. Tillsätt rapsolja i en stråle tills du får önskad tjocklek. Smaka av med ramslök, salt och eventuellt vinäger. 
  4. Skala äggen. Skär i två delar och pilla bort gulan och lägg i en skål. 
  5. Mosa ihop äggulorna med ca 2 msk majo, smaka av med salt. Spara resten av majon till servering för folk kommer vilja ha mer (annars är det bara att spara och använda ovanpå frukosttoasten eller kokt potatis)
  6. Fyll de urgröpta äggen med fyllningen och lägg på fat. Dra över lite nymald svartpeppar.
  7. Skölj av gurkskivorna och lägg dem mellan äggen på fatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar