Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-04-02

Fröbröd med gravlax vänd i röda vinbär och honung med fänkål


Blir det gravlax över från påsken, gör denna smörgås. Har du inte en slatt fänkål hemma, testa lite skuren kokt potatis eller hyvlad gurka eller morot. Tycker du det blir för hälsosamt (eller är lchf) kan du grunda med en sked majonnäs istället. Bra rest-smörgås med andra ord. Godast blir dock hallon med fänkålen för jag älskar lakritshallonsmaken. De röda vinbären i receptet kommer sig av att det var de bär jag för tillfället hade hemma och HUR KAN JAG LJUGA FÖR ER?! Exakt.

Fröbröd med gravlax
Ingredienser 2 mackor:
  • Kungsörnens stenåldersbröd eller vanligt annat favoritbröd som surdeg, ciabatta, lantbröd, rågbröd eller kavring
  • 2 bitar gravlax
  • 2 msk mosade röda vinbär eller hallon (alt 1 msk koncentrerad god hallonsaft + 1 msk vatten)
  • Ca 1 tsk flytande honung (men bara om du använder röda vinbär pga surheten, annars, skippa det)
  • 1/2 fänkål
  • Olivolja
  • Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Häll de mosade vinbären (eller saften) i en skål tillsammans med honungen. Vänd ned laxen så de blir som marinerade.
  2. Mandolina eller skiva fänkål så tunt som möjligt. 
Servering: Ringla olivolja över bröden. Toppa med fänkål, vinbärslaxen, lite flingsalt och mer fänkål. Klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar