Original pissaladière: Följ receptet nedan men använd gul lök samt skippa franska örter och rödvin. Toppa med hela oliver och sardeller innan du gräddar den i ugnen. Du kan även göra en vanlig pizzabotten som grund om du inte gillar smördeg. HÄR hittar du Julia Childs originalrecept!
Glutenfritt: Välj glutenfri smördeg som hittas i frysdisken.
Löksort: Vanligtvis används gul lök men jag körde röd lök här sist vilket gjorde att den ser så mörk ut på bilderna (den bräserade dessutom i rödvin och blev på så sätt ännu mörkare). Men ta det du har hemma helt enkelt.
Tips! Gör en extrastor sats karamelliserad lök så kan du använda resten som marmelad till ostmackor, eller som grund i en snabb fransk löksoppa.
Pissaladière med karamelliserad rödlök, örter, tomat och oliver
Ingredienser 1 rulle smördeg ca 10 bitar
- Fryst smördeg
- Ca 7 rödlökar
- 3 vitlöksklyftor
- Ca 4 tomater
- Ca 1 msk franska örter (den torkade mixversionen är min guilty pleasure)
- Färsk timjan
- Ca 2 dl grovhackade kalamataoliver
- 1 dl rödvin
- 1 tsk balsamicovinäger
- Olivolja
- Salt
- Ta fram smördegen så den tinar och sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva löken tunt eller hacka den i matberedare.
- Fräs löken i olivolja i en stor stekpanna eller gryta på medelhög värme tills mjukt och glansigt. Tillsätt salt, hackade vitlöksklyftor och franska örter. Låt gona ihop sig.
- Tillsätt rödvin och låt puttra ihop till en mjuk nästan marmeladaktig kräm. Smaka av med eventuellt mer salt och balsamvinäger.
- Kärna ur och grovhacka oliverna och skiva tomaterna tunt, lägg ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär smördegen till önskade portionsbitar (har inte smördegen hunnit tina så tina i micron).
- Skeda ut lökkräm på smördegen. Toppa med en skiva tomat och ringla över lite olivolja. Kör in i ugnen efter anvisningar på smördegspaketet (brukar vara ca 15 minuter på 200 grader).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar