Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-04-02

Pissaladière eller den lilla franska pizzan och premiär för tidningen Historiskan!

En av mina favoriträtter är pissaladière som helt enkelt är smördeg med karamelliserad lök, sardeller och svarta oliver. Man kan göra den bara med karamelliserad lök och färsk timjan, eller improvisera efter vad man har hemma. En annan god version är skivade päron och fikon med smulad ädelost, eller tapenade med rostade solrosfrön och späd sallat. Gott, enkelt, bra bjudmat och väljer du smördeg gjort på margarin istället för smör så blir det dessutom veganskt om du gör versionen nedan (med tomater istället för sardeller). Win win. Bilderna är från premiären av nya grymma kvinnohistoriska tidningen Historiskan som jag gjorde catering till. 200 pissabitar tog slut på tre timmar så det verkar som att det är fler än jag som älskar den. Och alltså japp, jag gör inte min egen smördeg för det är jättejobbigt och dessutom finns det bra smördeg i frysdisken för en billig penning så gör som du vill.

Original pissaladière: Följ receptet nedan men använd gul lök samt skippa franska örter och rödvin. Toppa med hela oliver och sardeller innan du gräddar den i ugnen. Du kan även göra en vanlig pizzabotten som grund om du inte gillar smördeg. HÄR hittar du Julia Childs originalrecept!

Glutenfritt: Välj glutenfri smördeg som hittas i frysdisken.

Löksort: Vanligtvis används gul lök men jag körde röd lök här sist vilket gjorde att den ser så mörk ut på bilderna (den bräserade dessutom i rödvin och blev på så sätt ännu mörkare). Men ta det du har hemma helt enkelt.

Tips! Gör en extrastor sats karamelliserad lök så kan du använda resten som marmelad till ostmackor, eller som grund i en snabb fransk löksoppa.
 
Pissaladière med karamelliserad rödlök, örter, tomat och oliver
Ingredienser 1 rulle smördeg ca 10 bitar
  • Fryst smördeg
  • Ca 7 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • Ca 4 tomater
  • Ca 1 msk franska örter (den torkade mixversionen är min guilty pleasure)
  • Färsk timjan
  • Ca 2 dl grovhackade kalamataoliver
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • Olivolja
  • Salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram smördegen så den tinar och sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva löken tunt eller hacka den i matberedare.
  3. Fräs löken i olivolja i en stor stekpanna eller gryta på medelhög värme tills mjukt och glansigt. Tillsätt salt, hackade vitlöksklyftor och franska örter. Låt gona ihop sig.
  4. Tillsätt rödvin och låt puttra ihop till en mjuk nästan marmeladaktig kräm. Smaka av med eventuellt mer salt och balsamvinäger.
  5. Kärna ur och grovhacka oliverna och skiva tomaterna tunt, lägg ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär smördegen till önskade portionsbitar (har inte smördegen hunnit tina så tina i micron).
  6. Skeda ut lökkräm på smördegen. Toppa med en skiva tomat och ringla över lite olivolja. Kör in i ugnen efter anvisningar på smördegspaketet (brukar vara ca 15 minuter på 200 grader).
Servering: Lägg på serveringsfat och toppa med hackade oliver och färsk timjan. Rosévin är gott och klyschigt till. Se gärna till att en ung stilig man serverar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar