Taco: Funkar som tortillabröd till taco om du inte kavlar dem supertunnt. Skippa då sesamoljan och kör chiliflakes istället för sesamfrön. Hackade korianderstjälkar istället för gräslök funkar också fint.
Risplättar med gräslök och sesamfrö
Ingredienser ca 8 plättar:
- 4 dl rismjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- 2 ½ dl kokande vatten
- Ett knippe gräslök ca 2 dl hackad
- 3 msk sesamfrön
- Topping: T.ex. stekt broccoli, morot, svamp, anka, tofu, jordnötter, sesamolja, avokado, koriander, chili, veg pulled pork etc. På bilden har jag bara skivad grillad broccolistam, jordnötter, chili och såsen.
- 1 skalad vitlöksklyfta
- En bit skalad ingefära ca 4 cm
- 2 tsk hoisinsås
- 1 tsk japansk soyasås
- Saften av ½ apelsin
- Ca 1 dl rapsolja
- Blanda rismjöl, olja, sesamfrön, gräslök och salt i en bunke. Häll i det kokande vattnet och rör om så vätskan absorberas. Tryck ihop degen med handen i bunken tills den går ihop till en klump.
- Fördela degen till bollar i pingisbollstorlek. Lägg fyra bollar på ett bakplåtspapper, platta till dem med handen och lägg på ett annat bakplåtspapper. Kavla dem sen med brödkavel eller flaska till ca 2 mm tjocklek. Upprepa tills alla degbollar är kavlade.
- Hetta upp en stor stekpanna med rapsolja. Stek plättarna på varje sida tills lite gyllene färg uppstår eller tills de fått lite svarta brända fläckar här och var.
- Mixa alla ingredienserna till såsen i en mixer. Smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar