Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-04-02

Glutenfria risplättar med gräslök och sesamfrö (vegan)

Äggfria, mjölkfria och glutenfria. Steker du dem hårt smakar de gudomligt tunnbrödaktigt. Du kan också byta ut gräslök och sesamfrön mot t.ex. hackad persilja och vitlök. Receptet är modifierat från Erik Videgårds nya kokbok ”Faving Heaven –Välkommen till Sichuanköket” (Natur & Kultur) som redan nu håller platsen som årets kokbok 2015. Haffa ditt ex nu!

Taco: Funkar som tortillabröd till taco om du inte kavlar dem supertunnt. Skippa då sesamoljan och kör chiliflakes istället för sesamfrön. Hackade korianderstjälkar istället för gräslök funkar också fint.

Risplättar med gräslök och sesamfrö 

Ingredienser ca 8 plättar:
  • 4 dl rismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 ½ dl kokande vatten
  • Ett knippe gräslök ca 2 dl hackad
  • 3 msk sesamfrön
  • Topping: T.ex. stekt broccoli, morot, svamp, anka, tofu, jordnötter, sesamolja, avokado, koriander, chili, veg pulled pork etc. På bilden har jag bara skivad grillad broccolistam, jordnötter, chili och såsen.
Sås
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • En bit skalad ingefära ca 4 cm
  • 2 tsk hoisinsås
  • 1 tsk japansk soyasås
  • Saften av ½ apelsin
  • Ca 1 dl rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda rismjöl, olja, sesamfrön, gräslök och salt i en bunke. Häll i det kokande vattnet och rör om så vätskan absorberas. Tryck ihop degen med handen i bunken tills den går ihop till en klump. 
  2. Fördela degen till bollar i pingisbollstorlek. Lägg fyra bollar på ett bakplåtspapper, platta till dem med handen och lägg på ett annat bakplåtspapper. Kavla dem sen med brödkavel eller flaska till ca 2 mm tjocklek. Upprepa tills alla degbollar är kavlade.
  3. Hetta upp en stor stekpanna med rapsolja. Stek plättarna på varje sida tills lite gyllene färg uppstår eller tills de fått lite svarta brända fläckar här och var. 
  4. Mixa alla ingredienserna till såsen i en mixer. Smaka av.
Servering: Ät på direkten med din favorittopping, låter du risplättarna stå utan påse i några timmar för att du ibland glömmer bort dem som jag, krispar de till sig och blir knapriga rischips vilket ju också är gott. Såsen är skitgod förresten och funkar som sås till både grönt och kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar