Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-05-19

Grön linsgratäng med mozzarella och pecorino

Istället för mac & cheese - gratinerade linser med persiljekräm och smältande ost. Comfort food som funkar varje dag även för de som kör glutenfritt och lchf. 

Grön linsgratäng med mozzarella och pecorino (vego, glutenfri)

Ingredienser 1 ugnsform eller ca 6 mindre: 
  • 6 dl torkade gröna linser 
  • Grönsaksbuljong eller fond 
  • 1 mozzarella 
  • 2 dl riven pecorino eller parmesan 
  • Olivolja 
  • Salt 
  • Persiljekräm 
  • Ett knippe bladpersilja, ca 1 liter grovhackad inklusive stjälkar 
  • 1 dl olivolja 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 1 ägg 
  • 1 dl grovt tärnad pecorino eller parmesan 
  • 1 mozzarella 
  • Mald muskot, salt 
Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Koka linserna 25 minuter i grönsaksbuljong. 
  3. Mixa ingredienserna till persiljekrämen i mixer eller med stavmixer. Smaka av med muskot och salt. Konsistensen ska bli som bechamelsås eller pannkakssmet så tunna ut med en skvätt vatten vid behov.
  4. Blanda persiljekrämen med linserna i en bunke och smaka av. Häll ned rubbet i en olivoljesmord ugnsform och riv över osten. 
  5. Skjutsa in i ugnen och grädda tills osten smält och blivit gyllene, ca 10 minuter. 
Servering: Ät som det är med kall öl och en god chilisås eller ketchup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar