Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-05-19

Kikärtor med krämig aubergine, oliv och tomat

Chilin i basen ger en extra smakkick, anpassa mängd efter förnuft och känsla så kom ihåg att börja försiktigt och smaka allteftersom. Asiatiska chilisåser som sriracha och gochujang eller amerikansk tabasco funkar inte så hittar du inte nordafrikanska chilisåsen Harissa (finns ofta på världsmathyllan i din matbutik), så använd vanlig röd hackad chili. För barnvänlig version, använd endast tomatpuré. 

Kikärtor med krämig aubergine, oliv och tomat (vegan, glutenfri)
Ingredienser 2 portioner: 
  • 2 tetror kikärtor (ca 6 dl kokta kikärtor) 
  • 2 aubergine 
  • 8 fasta tomater 
  • 1 gul lök 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • En näve kalamataoliver 
  • 1/2 tsk (och uppåt efter smak) harissa alt hackad färsk röd chili 
  • 1 msk tomatpuré 
  • Färsk bladpersilja, ca 5 dl hackad 
  • Olivolja 
  • Salt
Gör så här: 
  1. Skär auberginen i tärningar och fräs i en varm gryta eller kastrull tillsammans med olivolja och en nypa salt. När auberginen är genomskinlig och krämigt mjuk tillsätter du hackad lök, vitlök, kikärtor och oliver - rör om och tillsätt en slatt olivolja då och då så inget bränns vid. 
  2. När löken blivit mjukt och genomskinlig tillsätter du harissa och tomatpuré. 
  3. Halvera tomaterna och ta bort kärnorna med en tesked (släng eller spara till tomatsoppa). Grovhacka tomaterna och släng ned i grytan. 
  4. När allt blivit en salig god röra tillsätter du grovt hackad persilja och smakar av med salt. 
Servering: Sleva upp i djupa tallrikar och ät som det är eller med en bit parmesan att riva över och nybakt ciabatta att doppa i det krämiga kalaset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar