BBQ: Ska du grilla den så sejfa och lägg den på en bit folie. Vad anbelangar tillbehör så se det lite som en ostbricka eller en brocciligratäng med gorgonzola - vad skulle du äta till det?
Glutenfritt/Som biff: Om du äter den med extra sallad och tillbehör blir det både glutenfritt och som en vegobiffrätt istället. Annars kan du alltid snurra in burgaren i nårga stora salladsblad och äta istället för mer bröd. Gör som du vill!
The Garden Burger
Ingredienser ca 5 mindre burgare:
- 1 tetra kikärtor ca 4 dl kokta
- 1 portobellosvamp eller ca 3 champinjoner
- En ca 10 cm lång bit purjo
- 2 broccolistammar (spara huvudet på broccolin och gör någon wok, soppa eller rosta i ugn, vad vet jag jag gillar stammarna bättre rent generellt för de beter sig mer som en rotfrukt)
- 1 ägg
- Ca 1 1/2 dl smulad gorgonzola eller 1 ädelost
- Stammen av ett knippe persilja ca 1 dl hackad (spara persiljebladen till sidosallad eller garnityr)
- Ströbröd eller panko eller glutenfritt grovt majsmjöl eller polenta
- Salt, nymald svartpeppar
- Ca 1 dl keso
- 1 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- Ca 1 msk olivolja
- Salt
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser (utom de till paprikadressingen) i en mixer eller blender och pulsblanda så det blir en färs. Det ska inte bli helt finfördelat för då blir det svårt för burgarna att hålla ihop sen - plus att du vill ha burgare med lite bitig konsistens, inte burgare som är genommjuka som en fjantig paté. Har du bara en stavmixer hemma så mixa det grovt med andra ord. Smaka av färsen med salt och nymald peppar. När du är nöjd med smak och konsistens sätter du in bunken med färsen i kylen i ca 30 minuter vilket både hjälper smak och konsistens att bindas bättre!
- Sätt ugnen på 250 grader och häll ut ströbröd på en tallrik.
- Forma färsen till 3 cm tjocka burgare (de blir godare och håller bättre om de är tjocka), och vänd dem i ströbrödet, lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Stek burgarna i en stekpanna med en skvätt olivolja tills de blivit gyllene på varje sida. Lägg tillbaks dem på plåten och skjutsa in i ugnen i ca 10 minuter eller tills de blivit frasiga och goda.
- Dressing: Mixa alla ingredienser till paprikadressingen till en slät sås. Smaka av med salt, eventuellt mer vitlök och lite olivolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar