Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-05-19

Vita bönor med svamp och citron

Liknar svamprisotto men med proteinrika bönor istället. Du kan göra dubbel sats (hä) och grovmixa hälften med stavmixer så du får en god bönsvamppastej att bre på mackor - eller ok hatar du pastej kan du ändå göra dubbel sats och spä ut pastejkrämen med grädde så det blir en god soppa, grattis! En grönsallat och pickles är gott till. 

Vita bönor med svamp och citron (veg, glutenfri)  
Ingredienser 2 portioner: 
  • 3 tetror vita bönor (ca 8 dl kokta vita bönor) 
  • Två nävar champinjoner eller 3 portabello
  • 2 vitlöksklyftor 
  • Ett knippe färsk bladpersilja, ca 5 dl hackad 
  • Färsk timjan 
  • 1/2 citron 1 mozzarella eller 1/2 burk mascarpone 
  • Smör 
  • Olivolja 
  • Salt, nymald svartpeppar 
Gör så här: 
  1. Häll bönorna i ett durkslag och skölj. Grovhacka persiljan och skiva vitlök. Skär svampen i grova bitar. 
  2. Hutta ned svampen i en kastrull på medelhög värme med olivolja och en klick smör. Fräs dem ordentligt gyllene och tillsätt därefter hackad vitlök, bönor, en nypa salt och några färska timjankvistar. Rör om försiktigt så inte bönorna mosas.
  3. Dra ned värmen, ringla över lite mer olivolja, sätt på lock på glänt och låt gona ihop sig sju-tio minuter. 
  4. Blanda ned persilja, riven mozzarella samt 1 msk citronsaft. Rör om, dra av från plattan och smaka av med nymald svartpeppar, ev mer salt och citron. 
Servering: Ät i djupa tallrikar som det är eller som tillbehör till grillat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar