Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-06-24

Blomkålsbröd eller blomkålspizza (glutenfritt, lchf)


När jag skulle bli vegetarian väntade jag in en god vegoburgare att uppenbara sig på marknaden innan jag slutade äta kött (obs 90-tal). Så gjorde den det och saken var biff (pun intended). På liknande vis känns som att problemet med att köra vete/stärkelsefritt/glutenfritt/lchf är att hitta ett bra grönsaksbröd som man inte lessnar på. Jag älskar fröbröd och fröknäcke men vafan ibland vill man bara ha mjuk dollarfranska med grillad ost. Men behold! Torka dina tårar för här kommer BLOMKÅLSBRÖDET! Jag har gjort blomkålspizza flera gånger tidigare så jag tänkte att Varför har jag i allsin dar inte gjort detta som en varm smörgås?! Och så googlade jag och så är det ett annat geni som heter Tess Ward i England som gjort just det. Gudars skymning vad bra tänkte jag och gick genast och handlade mer blomkål. 

Vegan: Byt ut osten mot Astrid & Aporna cheezly smältbara ost - har dock ej testat med den så vet inte om resultatet blir exakt samma men man vet ju inte förräns man testar.
 
Dags att skaffa mixer: Till detta behöver du även en mixer eller blender. Netonnet har en bra billig stavmixer med minihackare och andra tillbehör för vardagsbruk som jag använder till prick allt från att göra smoothies och mixa soppor till att göra majo och grovmixa nötter. Men annars är denna större köksmaskin också prisvärd och bra till vardagsmatlagning. Det funkar inte att stavmixa detta iom att det blir för finfördelat.

Blomkålspizza: Funkar likadant fast du gör bara en större rund blomkålsbotten och gräddar i ugnen i 20 min, sen tar du ut den, sätter på topping och gräddar 10 min till.

Krispigare: Vill du ha krispigare blomkålsbröd funkar det att tillsätta ca 2 dl mixade linfrön eller solrosfrön. Att strö över mixad rå quinoa innan gräddning funkar också som en sorts krispig panering.

Blomkålsbröd
Ingredienser ca 7 bröd i polarkakestorlek
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 mozzaellaboll eller en bit brie
  • 1/2 dl valfri lagrad favoritost som parmesan, präst, gruyere etc
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk torkad krydda tex oregano, timjan, dragon
  • 1 msk salt
  • Nymald svartpeppar
  • Du behöver även: Mixer, bakplåtspapper
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Mixa blomkålen till smulor i mixer eller blender och häll över i ett durkslag. Krama ur överflödig vätska med händerna eller genom att lägga blomkålssmulet i en kökshandduk och vrida ur vätskan - på så sätt håller det ihop bättre och blir inte soggigt.
  3. Mixa osten och blanda med blomkålssmulet i en bunke. Salta, peppra, ha i olivolja samt kryddor. Blanda och smaka av.
  4. Ta fram en bakplåtspappersklädd plåt. Klicka ut blomkålssmet och forma med händerna till runda eller fyrkantiga "mackor". Grädda i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter tills de blivit frasigt gyllene.
Servering: Lyft av från bakplåten med stekspade. Ät med valfri topping. Förvaras i kyl på tallrik med bakplåtspapper mellan varje, och inplastad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar