Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-06-02

The Chevré Burger med vita bönor, getost, dadlar, päron och valnötter

https://igcdn-photos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11363799_1609185445990035_1460432492_n.jpg
Som en ostbricka fast i burgarform. Praktisk för tjejen i farten (hähä fart!). Quinoapaneringen är gjord på okokt mixad quinoa som ger burgaren både krispigt yttre och en bra form! Vill du ha en vitare burgare väljer du helt enkelt vit quinoa (här använde jag röd).

Bröd: Väljer du baguette eller varmkorvbröd så forma färsen till järpar/korvform så de passar i bröden. Eller så skär du bara burgarna i två delar så får de plats.  

Vegan: Välj Astrid & Aporna Cheezly ädelost istället för getost.

Nötallergiker: Byt ut valnötter mot rostade solrosfrön.   

Rester? Perfekt, rulla till små bollar och du har vegköttbullar!

The Chevré Burger
Ingredienser 4 burgare:
  • 1 rulle chevré getost
  • 2 tetror vita bönor (ca 5 dl kokta)
  • 2 päron
  • 1 rödlök eller röd vårlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4-5 dadlar
  • 4 dl valnötter 
  • Ca 2-4 dl mandelmjöl
  • 3 dl okokt quinoa
  • Rapsolja
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Valfritt bröd, här 1 baguette 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mixa quinoan med mixer eller mortel så det blir ett grovt mjöl. Häll i en skål, tillsätt en nypa salt och ställ åt sidan. Gör sedan samma sak med valnötterna så de blir grovhackade.
  3. Mixa eller mortla till sist bönorna samt de urkärnade dadlarna till en grov färs och riv i bitar av getost (ca halva rullen), vitvinsvinäger samt de mixade valnötterna. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Strö över mjöl och knåda ihop till en smidig färs. Tillsätt mer mjöl tills färsen är fast nog att rulla bollar av.
  5. Ställ in färsen i kyl i 30 min.
  6. Ta ut färsen och rulla stora bollar. Rulla bollarna i quinoamjölet och lägg några åt gången i en varm stekpanna med rapsolja. Platta ut bollarna med handflatan i stekpannan så de får en tjock burgarform. Stek tills varje sida fått stekyta och för över på en bakplåtspappersklädd plåt. Skjutsa in i ugnen i ca 7-10 minuter.
Servering: Värm bröden. Lägg på skivad getost, burgare, skivat päron och rödlök. Ät direkt med stort behag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar