Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-10-30

Confiterad kål - eller hur man lurar sig själv att bli bättre på något

ETT AV MITT LIVS STÖRSTA STUNDER, förlåt caps lock, var när jag blev matciterad på bästa radioprogrammet Nordegren & Epstein på P1. Det handlade om receptfri matlagning och jag tipsade om följande: "En bra grej jag gör är att jag har en teknikdag, tex en friteringsdag och så friterar jag massa olika saker och lär mig mer om det, så då kan man ju liksom fritering. Eller som när jag bestämde mig för att baka varje lördag tills jag kunde det hyfsat bra, eller att pochera en massa, så man lär sig pochera ägg, vaxbönor, brysselkål, ja vad man nu ska pochera. Och så häpp har man en liten arsenal av tricks i köket man kan använda sig av." Det handlar liksom precis som med allt annat att öva in en grej, men för att det inte ska bli läskigt överväldigande så gör det för att det är roligt - inte för att du MÅSTE klara det för att det ska bli middag på bordet, eller att du MÅSTE göra det inom en timme för sen kommer alla gäster. Gör det inte så med andra ord, då kommer du bara förknippa det med stress och problem i och med att stress är rätt bra på att trassla till det för en. Så ha en annan middag planerad (rester, mackor, soppa vad som helst) och gör teknikgrejen som en kul grej och ifall den lyckas och blir bra så TADAA kanske mackan får friterad lök som topping, eller soppan kanske får nybakt bröd! Se det som en bonus alltså, inte som en obligatorisk uppgift för då brukar glädjen tryta. Och övar du lite olika tekniker då och då så sätt kan du snabbt tillaga exempelvis blomkål på tre olika sätt och helt plötsligt är den annars så skrala skafferilådan en guldgruva snarare än ett frustrerande bottennapp. 

Så jag tänkte börja tipsa om lite olika kökstrick och tekniker! Dagens trick är konserveringsmetoden confitering! Känt mest kanske från rätten confiterad anka eller i köttsammanhang då man tillagar något i dess eget fett (eller ankfett) på längre temperatur och längre tid än när man friterar det. Nedan är ett enkelt sätt att confitera kål med vanlig rapsolja, örter och en nypa salt. Funkar lika bra med annan skivad kål, purjo, lökar, potatis osv. Efter confiteringen kan du spara oljan och confitera annat med. Eller använd den till att göra en majonnäs. Gud vad livet frikkin leker. 

Confiterad kål 
Ingredienser: 
  • Några blad savoykål eller grönkål 
  • Färsk timjan 
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Salt 
  • Mycket rapsolja 
Gör så här: 
  1. Sätt på ugnen. Ibland har jag confiterat kål på 90 grader i 4-5 timmar och ibland har jag kört på snabbt med 175 grader i kanske 45 minuter. I och med att kål inte är kött så tillagas det snabbt och blir gott vilket som. 
  2. Plocka kålblad och skär bort mittnerven. Lägg i en ugnsform eller gryta, strö över salt, timjan, krossade vitlöksklyftor och häll på rapsolja så det täcker. Sätt på ett lock eller ugnsfolie och ställ i mitten av ugnen. Välj temperatur och tid i punkt 1. 
  3. Ta ut kålen försiktigt så du inte spiller någon olja och smaka. Låt rinna av i durkslag om du ska äta direkt (spara oljan), eller häll över allt inkl. olja i en glasburk om du vill spara det i kylen. 
Servering: Ät som tillbehör till exempelvis svamp, bakad pumpa, pocherat ägg, vegkött, viltkött, på macka eller stekt till dumplings eller kroppkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar