Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-10-30

LCHFlasagne med pumpa och spenat

Så jag har ett harkärleksförhållande till LCHF - jag älskar det för att det är naturligt glutenfritt och utan socker, men jag hatar det i och med att det är ett klimatfarligt sätt att äta. Jag brukar kalla det för Klimathatmat eftersom den traditionella LCHFkosten bara typ består av kött, ägg och mejerivaror. Zirka Zämst. Men eftersom jag alltid plockar russinen ur kakan (konstigt motto eftersom russin inte ens är speciellt gott), så kan man ju låna tricks även från detta. Så fuck it här kommer en supergod naturligt glutenfri lasagne med pumpakräm, västerbottenost och spenat vars lasagneplattor är gjorda på ägg, timjan och fiberhusk. Yääää.

Fiberhusk: Finnas på mjöl- och bakhyllan eller hälsokosthyllan på din mataffär och ser ut SÅHÄR i en gul påse. Fiberhusk är malda psylliumfrön och sväller lite som en gelé och kan funka istället för ägg och gluten vid bakning.

Snabbversion/Ta tillvara: Här använde jag pumpamos iom att det var kvar som rest i kylskåpet. Men för att det ska gå snabbare kan du använda ca 4 rårivna morötter istället för pumpamoset. Har du rostade rotfruktsrester i kylen blir de också en finfin fyllning om du stavmixar dem till ett mos. Istället för LCHFlasagneplattor kan du också använda tunna pannkakor så länge de är gjorda på växtmjölk och soja- kokos- eller mandelmjöl, men älskar du vete så kör på som vanligt med svennelasagneplattor.

Vegan: Byt ut plattorna mot lasagneplattor av majs eller råris och skippa osten under tillagningen, men riv gärna över lite god mjölkfri ost vid servering.

Lasagne med pumpa och spenat
Ingredienser 1 normalstor form:

  • En påse fryst bladspenat, tinad
  • 1/2 butternutpumpa 
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1 Oatly iMat matlagningsgrädde 
  • 1 tsk mald muskotpulver
  • Skivade småtomater (kan uteslutas)
  • Salt, vitpeppar
  • Olivolja
LCHFlasagneplattor
  • 4 ägg
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl fiberhusk
  • 3 msk sojamjöl 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Gör LCHFlasagneplattor: Vispa ihop ägg, vatten, timjan och salt i en bunke. Tillsätt fiberhusk och sojamjöl och vispa tills det är en slät smet (det går snabbare om du använder en mixerstav). Låt svälla i 10 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Lägg över på ugnsplåtar och grädda i ugn i ca 10 minuter (med bakplåtspapper på). Skär till lasagneplattor och ställ åt sidan. Dra upp värmen på ugnen till 200 grader.
  3. Dela pumpan på hälften och vira in i ugnsfolie, kör in i mitten av ugnen i ca 30-40 min eller tills den är genommjuk. Ta ut pumpan och mosa pumpaköttet till ett mos med en gaffel.
  4. Blanda pumpamos med riven ost, muskot, salt, vitpeppar, hackad vitlök och matlagningsgrädde. 
  5. Krama vattnet ur den tinade spenaten och skiva tomater. 
  6. Ta fram en ugnsform och ringla olivolja i botten. Lägg på ett lager lasagneplattor, sedan ett lager spenat, sedan tomat, sen pumpaostkräm. Varva i den ordningen tills topplagret då du avslutar med pumpaostkrämen.
  7. Kör in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills ytan är gyllene.
Servering: ÄÄÄÄÄÄÄÄÄT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar