Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-18

Blenderbröd med kummin och ost (glutenfritt)

Blenderbrödet toppat med kummin.

 En version med flingsalt och solrosfrön, toppat med svarta sesamfrön.Rostat blenderbröd med avokado, tahin, garam masala, rosépeppar, thaibasilika och citronrapsolja. Gudars vilken bra frukostmacka!

Denna gång en superslabbig ost- och senapsmacka direkt från smörgåsgrillen. Extra sriracha tack. Under en till smörgåsgrillad macka på ett örtfyllt blenderbröd med hackad vitlök och extra peppar.

Är det något jag älskar så är det varma mackor. Gärna med så mycket ost att det blir snudd på omöjligt att äta utan att direkt förpassas till barnbordet. När jag var yngre var det inte helt ovanligt att jag skolkade från diverse utflykter bara för att kunna stanna hemma och käka mikrade varmkorvbröd fyllda med ost och chilisås. Det är ironiskt nog det absolut sämsta brödet som jag har saknat mest i min glutenfria tillvaro; varmkorvbröd, dollarfranska, jättefranska och andra sockerfyllda pinsamheter, för oj vilka våta drömmar jag har dedikerat till dess på ytan harmlösa vita mjuka inkråm. Och här kommer problematiken. I och med att hembakt glutenfritt bröd oftast blir en hård och trist historia, väsensskild från dess vetemjölsförlaga, slutade jag helt enkelt ge mig på glutenfritt brödbak och såg framför mig en skral framtid utan mjuka slabbiga ostmackor. Men så släppte jag sargen och började istället testa LCHFbröd. Hittills har det varit en lyckad historia i och med att de är naturligt glutenfria och funkar ypperligt att både rosta och använda i smörgåsgrillen. Det är med andra ord inte för inte som jag återigen ätit mackor till frukost, lunch och middag den senaste tiden. Att LCHF dessutom är utan socker och kolhydrater ser jag i detta fall som naturens välsignelse att fortsätta med mitt smörgåsvansinne, denna gång uppdaterad till en ny hälsosam och hållbar version för evigt amen. Men bara för sakens skull kommer jag i mitt huvud låta LCHF stå för LetsCookHockeyFood pga nyss nämnda sarg och min aversion mot inramade dieter.

Boktips: Är du nyfiken på brödbak utan vetemjöl kan du kolla in "Baka matbröd med LCHF" av Mariann Andersson som finnas bland annat på Bokus för 184 kr.

Mjölsort: Idén till det här brödet kommer från ett klassiskt LCHFbröd som jag modifierat efter egen smak och tycke. Istället för att röra ihop det med en spatel så använder jag en vanlig smoothieblender för att mixa ihop allt snabbt till en slät deg, eller tja deg och deg, det liknar faktiskt mer en lös gröt eller polentasmet. Men har du inte en blender rör du bara ihop degen med en spatel, gaffel, visp eller elvisp. Och vanligtvis används det megahaussade mandelmjölet till LCHFbröd men det är så jädrans dyrt så jag brukar använda sojamjöl istället. Finns bland annat från märket Risenta och hittas i gula påsar vid hälsokosten eller på bakavdelningen. Sojamjöl är gjort på malda sojabönor, innehåller mer protein än mandelmjöl och kostar ca 13 kr per påse jämfört med mandelmjölet som går loss på 70-80 kr. Sjukt bra deal med andra ord. Är du däremot allergisk mot soja fungerar det nog lika bra med havremjöl.

Fyllning: Här smaksatte jag brödet med kummin men du kan givetvis variera smaken efter vad du har hemma. Örter är alltid gott, och har du soltorkade tomater hemma kan du göra en bruschettalimpa med hackade tomater och basilika som fyllning. Man tager vad man haver.

Limpform: Jag gillar böjbara formar i silikon för då kan man bara ploppa ut brödet utan större krångel. Har du däremot en klassisk limpform så kan det vara en bra idé att smöra formen så inget fastnar alternativt fodra med bakplåtspapper.

Blenderbröd
Ingredienser 1 limpa:
 • 8 ekoägg
 • 50 gram smör
 • 2 dl riven lagrad ost
 • 3 dl sojamjöl
 • 3 msk fiberhusk eller psylliumhusk
 • 1 msk salt
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 dl linfrön eller solrosfrön
 • 1 msk rapsolja
 • 2 msk kummin alternativt örter som timjan, rosmarin, dragon osv
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 190 grader.
 2. Smält smöret. 
 3. Knäck äggen i blendern. Kör blendern i 3 minuter tills äggsmeten är fluffig alternativt vispa äggen med elvisp eller för hand i en bunke.
 4. Häll ost och smör i blendern och mixa ihop. 
 5. Tillsätt alla torra ingredienser förutom kummin och mixa igen.
 6. Ta av blenderkannan och rör ned 1 msk kummin. 
 7. Häll smeten i en limpform, pensla toppen med lite olja, strö över lite mer kummin och kör in i mitten av ugnen i 50 minuter. När det är klart låter du det svalna på galler under bakduk.
Servering: Ät som det är, eller rostat med goda tillbehör. Funkar också utmärkt att köra i smörgåsgrillen eller värma i ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar