Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-18

Broccolibitar med citrongräs, chili och pistagenötter (veg, vegan, glutenfri, lchf)


I och med den hitintills snälla höstvintern (idag är det 18/11) finns det fortfarande bra broccoli i handeln. Vanligtvis brukar broccolisäsongen täcka januari till november men eftersom vi fuckat upp klimatet bortom all sans och förnuft känns det som att de vanliga säsongsreglerna fått en del gå-på-känn-tillägg. Som parantes nämner jag att det blommar prästkragar på balkongen just nu så där är det tydligen april. Ring om ni vill komma på vår-weekend, vi har ett badkar i anslutning till gästrummet så vi kan till och med kalla det för Springtime Spa.

Vegan: Jag gjorde dessa en andra gång - då utan ägg men med majsstärkelse istället som "bindare". Bara skippa äggen och pudra över 1 msk i taget av vanlig Maizena över smeten och testa forma bollar. När smeten håller ihop är den klar!

Form: Här har jag format broccolibitarna som miniburgare, eller sliders. Det funkar även finfint att forma till järpar eller dolmar, men undvik att göra dem som större burgare/biffar för då är de svåra att vända i stekpannan och tappar lätt formen.

Mjöl: Kokosmjöl är som det låter ett mjöl gjort av fruktköttet i kokosnöten. Det är fiberrikt, smakar gott och sött av kokos och binder mer vätska än andra mjölsorter. Dessutom naturligt glutenfritt. Finns från bland annat Risenta och hittas på hälsokosthyllan eller bakavdelningen på din mataffär alternativt på Mathem.se. Kostar ungefär 30 spänn.

Broccolibitar
Ingredienser ca 12 st minibiffar:
  • 1 broccoli
  • 1 gul lök 
  • 1 citrongräs
  • 4 vitlöksklyftor
  • Saften av 1 lime
  • Ca 4x4 cm färsk ingefära
  • 1 msk soyasås
  • 1 tsk - 1 msk sriracha chilisås alternativt 1/2 - 1 grön chili beroende på din egen smakpreferens
  • 2 ägg (kan uteslutas, se notering ovan)
  • 1 dl pistagenötter skalade
  • Ca 1 dl kokosmjöl
  • Rapsolja
  • Sesamfrön till garnering
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Dela broccolin i mindre bitar och skär stammen i slantar. Skala ingefära, pistagenötter, lök och vitlöksklyftor. Lägg ned rubbet i matberedaren och hacka tills det ser ut som couscous till storleken. Häll över allt i en bunke. Har du inte matberedare kan du riva 3/4 på ett vanligt rivjärn, och mixa resterande fjärdedel med stavmixer. Om du skulle mixa prick allting med stavmixer skulle det bli alldeles för löst och inte hålla ihop när du steker så gör inte det vetja.
  3. Tillsätt limesaft, soyasås, chilisås, ägg, chili och kokosmjöl till bunken. Blanda och smaka av ifall du vill tillsätta mer chili till exempel. Testa göra bollar av smeten - håller det ihop, perfekt! Annars tillsätt 1 tsk kokosmjöl åt gången tills det håller att göra bollar av. Smeten ska dock vara blöt för annars blir det för torrt när du steker.
  4. Forma pingpongstora bollar av smeten och platta ut dem lite till burgerform. Stek på medelhög värme i rapsolja tills varje sida är gyllenbrun. 
  5. Lägg de brynta broccolibitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med rapsolja. Strö över lite sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Servering: Ät med pak choi och risnudlar, i hamburgare med kinakål och hoisinsås eller i en wrap tillsammans med din favoritdippsås, koriander, salsa och bönor. De är även goda att slackerdippa med en helt vanlig thai sweet chilisås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar