Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-19

Kladdkaka med jordnötssmör och banan (vegan, glutenfri)

Jag är inte speciellt förtjust i sötsaker eftersom chips är kung i detta hushåll, men efter att ha sett ett avsnitt av "Supersizers" där de åt chocolate pudding blev det ett väldans hintande från karln att vi (läs: Jag) kanske skulle göra något med choklad. Därav den udda händelsen att jag ställde mig och gjorde kladdkaka. Eller efterrätt som man kanske säger. Alternativt fika. Andra saker jag heller inte gör för att jag knappt vet hur man håller i en kopp. 

Supersizers: Programmet "The Supersizers Go..." är den brittiska förlagan till Historieätarna och produceras av BBC. Jag och karln blev såklart besatta och sträcktittade på alla avsnitt som finns HÄR på Youthtube.

Nötter och dadlar: Är du nötallergiker kan du använda mandelsmör och garnera med solros- eller pumpafrön. Tilläggen av jordnötssmör och banan var mest för att det var vad jag hade hemma, och dadlarna bidrar med en härlig smetig sötma så något extra socker behövs ej. Dadlar hittas vanligtvis i askar vid grönsaksavdelningen.

Kakform: Jag gillar mjuka silikonformar till både bröd och kakbak för då undviker man att något fastnar. Brukar finnas på bland annat Clas Ohlson, IKEA och TGR Stores för en billig penning. Här använde jag den här blå formen från IKEA som jag även gräddat ugnsomelett och bröd i.

Kladdkaka
Ingredienser 1 form:
  • 300 gram mörk choklad
  • 200 gram mjölkfritt smör
  • 150 gram banan
  • 150 gram jordnötssmör
  • 200 gram dadlar
  • Ca 1/2 dl krossade jordnötter
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält choklad och smör på låg värme i en kastrull eller i mikro. Låt svalna och häll ned i en mixer tillsammans med banan, jordnötssmör och urkärnade dadlar. Mixa till en slät smet. Du kan även använda en stavmixer och mixa allt i en bunke.
  3. Ta fram en silikonkakform eller en vanlig form (använder du en vanlig form får du fodra den med bakplåtspapper först så kakan lossnar efter gräddning), täck botten med krossade jordnötter och häll i smeten. Ställ kakformen i en större gratängform och fyll på med vatten så det räcker upp till ungefär hälften av kakformen. Täck kakformen med aluminiumfolie och skjutsa in i mitten av ugnen i 60 minuter.
  4. Ta ut kakformen och låt svalna helt i kylen. Vänd upp kakan på ett fat så du får ytan med jordnötskross överst.
Servering: Ät med sojaglass, tex Tofuline vaniljglass eller den tjocka kokoskrämen från en burk kokosmjölk samt skivad banan. Strössel är alltid härligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar