Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-24

Misokokt svamp med bönor och ägg

Kombinationen ägg, svamp och bönor eller linser är en stående favorit i det Svenssonska hushållet. Man kan äta det till frukost, lunch och middag och hinna ändra smakerna tusen gånger däremellan och nästan alltid vara säker på att det blir gott. Jag, karln och pappa Svensson åt en fantastisk svamp- och äggrätt på B.A.R i Malmö förra månaden med bland annat kejsarhatt, rostat bovete, krasse och pocherat ägg. Smörig, krämig, krispig - sjukt god helt enkelt. Just kejsarhatt är lite klurigt att hitta så ni fattar glädjen när jag hittade ett gäng på Ica Malmborgs i Lund. Hem och mata med smör och miso tänkte jag och sagt och gjort blev det en god och enkel middag där två svampar blev ugnsbakade, två misokokta och två frästa i smör. Du kan naturligtvis välja att bara göra på ett sätt men det är ju kul att testa.
En annan himla god svampäggrättvid namn Mushroom Tobanyaki åt jag i somras på Sushi Samba i Miami. Tips om du är i stan och vill äta god peruansk/japansk mat - de finns även i New York, London och Las Vegas ifall du har vägarna förbi. Observera att detta var förmodligen det brattigaste jag någonsin skrivit så nu är det dags för det viktiga i livet, det vill säga mat.

Kejsarhatt: Hittar du inte kejsarhatt kan du använda portobello eller ostronskivling istället.

Vegan: Använd mjölkfritt smör.

Topping: Här hade jag gröna tomater för det var vad jag hade hemma, men eftersom säsongen nu är slut blir det supergott att toppa med strimlad purjo och hasselnötter istället.

Pocherat ägg: Är enkelt! Och du kommer att älska det! Det är ungefär som att koka ägg som vanligt men liksom utan själva skalet. Gör du en virvel i vattnet innan du tillsätter ägget håller det en bra form av sig själv. Kom ihåg att ploppa ned ägget försiktigt i vattnet så du inte sular i det från hög höjd för då kommer gulan gå sönder och poängen är att den fina hela äggulan ska bilda en mjuk smörig sås när man sedan skär i det. Efter att du klarat det första gången kommer du vilja göra det igen och igen och igen - vilket är tur för pocherat ägg är perfekt att toppa allt från avokadotoast till pasta.

Miso och Soya: Hittar du på asiatiska hyllan i din mataffär.

Tillbehör: Det är gott att servera med bröd och fräst haricot verts eller vaxbönor. Kokt potatis är säkert gott till om du gillar kokt potatis men det gör ju inte jag.

Misokokt svamp med bönor och ägg
Ingredienser 2 portioner:
 • 6 kejsarhattar eller annan svamp
 • 2 ägg
 • 1 burk vita bönor eller 4 dl kokta puylinser eller gröna linser
 • Misopasta
 • Smör
 • Soyasås
 • 1/2 citron
 • Sellerisalt eller vanligt salt
 • Ca 1 decimeter lång bit purjo 
 • 1 dl hasselnötter eller rostade solrosfrön
 • Rapsolja
 • Vitpeppar, sellerisalt eller vanligt salt
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rensa svampen. Skiva två svampar tunt på längden. Dela två svampar på hälften och låt de sista två svamparna vara hela. Lägg de hela svamparna i en liten kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt 1 msk misopasta, 1 msk smör, 1 msk soyasås och saften av 1/2 citron, sätt på ett lock och sjud i ca 45 minuter.
 3. Lägg den delade svampen i en liten ugnsform eller på aluminiumfolie, salta och ringla över lite olja. Skjutsa in i mitten av ugnen tills den blivit gyllene.
 4. Pochera ägg: Häll kallvatten i en liten bunke. Kläck äggen i varsin kopp. Häll vatten i en liten kastrull så det är ca 10 cm högt. När det precis är dags för vattnet att börja koka - så man nästan ser att det ryser på vattenytan, då är det dags att röra om i vattnet med en sked så att det bildas en virvel. Släpp ner ett av äggen i mitten av virveln så nära vattenytan som möjligt. Ta upp efter exakt 4 minuter med en hålslev eller sked och lägg i bunken med kallvatten. Upprepa med det andra ägget.
 5. Fräs den tunt skivade svampen i olivolja, lite smör och salt och peppar i en stekpanna tills gyllene. 
 6. Smaka av misobuljongen - är det för starkt så späd med lite vatten till önskad smak. Tillsätt bönor och låt dem bli varma. Under tiden kan du skiva purjo och banka på 1 dl hasselnötter så de blir grovkrossade..
Servering: Sleva upp bönor och misobuljong i en djup tallrik. Lägg på ägg, stekt svamp, ugnsbakad svamp och misokokt svamp. Toppa med purjo och krossade hasselnötter och ät med tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar