Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-01

Smör- och ölkokta jordärtskockor med dill och äpple

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. En gång åt jag smörkokta jordärtsskockor på Malmökultkrogen Från tryne till knorr och det var som en dröm, här har jag lagt till öl i tillagningssagan. I och med att skockorna är hela blir skalet som en seg yta som ger efter för det smöriga jordiga inkokta inkråmet. Som att bita i naturens tutte fylld av smör och öl med andra ord.

Hela skockor: På bilden är skockorna skurna i bitar men det var för att vi skulle spela in rätten till ett matradioprogram och ville ha ett till skärljud, men låt dem alltså vara hela!

Vegan: Använd mjölkfritt smör/margarin.

Öl: Du kan såklart skippa ölen och använda torr äpplecider istället men ni vet vad jag brukar säga - öl gör nästan allt roligare (obs såklart går alkoholfri dito eller folle naturligtvis helt utmärkt).

Tillbehör: Ät som det är eller med rostat hasselnötssmul, rostat surdegsbröd eller viltkött.

Öl- och smörkokta jordärtsskockor
Ingredienser 1 form:

  • En påse jordärtsskockor ca 500 gram
  • 1 veteöl
  • 200 gram smör
  • Salt
  • Färsk dill
  • 3 äpplen, tex Ingrid Marie
Gör så här:
  1. Skrubba skockorna men skala ej. Lägg dem i en kastrull eller gryta och klicka i smör. Häll på öl så det täcker och strö över en nypa salt. 
  2. Sjud på medellåg värme tills vätskan nästan helt kokat in. Antingen kan du göra det i kastrull eller i gryta/lergryta på låg värme över natten.
  3. Mixa äpplena (utan kärnor) till mos med mixerstav.
Servering: Servera med färsk dill och äpplemos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar