Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-19

Vegan Bourgignon med lila morot och rostad pumpa




Bourgignon är ett av mina hatord att uttala. Dock är rätten himmelsk så här kommer en växtbaserad version med höstgrönsaker och rostad pumpa istället för potatis. Bon Appetit som Julia Child skulle säga!

Svamp: När det inte är säsong för champinjon (ca juli-oktober), så ersätt dem med ostronskivling eller använd ca 1 dl torkad karljohan. Du kan också skippa svamp helt, det blir gott ändå jag lovar.

Buljong: Biofood gör en fantastisk tillsatsfri buljong som finns både som pulver och tärningar. Hittas i de flesta matbutiker eller på exempelvis apotea.se

Tillbehör: Jag hade torrt lantbröd kvar i botten av brödlådan så jag skar till grova brödbitar och la i botten av karlns tallrik - på så sätt suger de upp safterna från grytan och blir saftiga bottenkrutonger. Han fick även sin rätt toppad med ett pocherat ägg som du gör enligt videon ovan . Fast äggen gör ju så att rätten ej blir vegan men det hajjar du ju.

Vegan Bourgignon
Ingredienser 1 gryta ca 4 portioner:
  • Ett knippe morötter, här använde jag lila morötter men ta de som du hittar
  • 4 små gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • En näve champinjoner
  • 1 butternutpumpa eller muscatpumpa
  • Färsk timjan
  • Färsk dill
  • Pumpafrön eller pinjenötter
  • 1 tsk grönsaksbuljong eller buljongtärning
  • Rödvin
  • Olivolja
  • Salt
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan på mitten och slå in delarna i aluminiumfolie. Skjutsa in i mitten av ugnen och låt baka tills genommjuk, ca 45 minuter.
  3. Skär morötter, svamp och lök i stora bitar. Krossa och skala vitlöksklyftorna. Fräs allt i olja i en gryta på medelhög värme tills glansigt. Häll på rödvin så det täcker och tillsätt ett knippe färsk timjan samt buljong. Sätt på ett lock och låt puttra på svag värme tills rödvinet reducerats. Häll på lite mer vin och låt puttra vidare utan lock tills allt är genommjukt. Tillsätt mer rödvin då och då i och med att det puttrar bort.
  4. Ta ut pumpan och skär i grova bitar. Smaka av grytan med salt och pumpan med nymald peppar.
Servering: Häll upp grytan i djupa tallrikar, toppa med pumpa, färsk dill och pumpafrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar