Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-11-04

Vegan carnitas med jack fruit





Några av mina populäraste recept här är chicken carnitas med pulled chicken, samt vego carnitas med sojakött, och jag har inte gjort det på tusen år men nu när vi hade matgäster i söndags gjorde jag carnitas igen fast med jack fruit och lite mer Texas lite mindre Mexico. Jack fruit är, eller eh jag vet egentligen inte så mycket om den så nu googlade jag och det är en asiatisk frukt som är släkt med fikon och mullbär och som används till allt från desserter till kex och currys. Man hittar den i asiatiska matbutiker i konservburkar - antingen inlagda i sirap eller i saltlag / brine. Den med brine är alltså den man använder när man ska göra carnitas annars blir det bara syltig dessert av det hela. Det var första gången jag använde jack fruit så jag blev imponerad av slutresultatets smak och konsistens - det blir liksom "pulled" precis som köttoriginalet. Så coolt! Tänk att vara en frukt och ha den egenskapen, alla andra lär vara så avis.

Vego pulled pork: Testa även jack fruit i föredettingen pulled porkversion - använd färdig bbqsås eller kolla detta receptet.

Viktig info: Coca colan ska vara den sockriga versionen.

Tillbehör: På nedersta bilden syns från topp till botten - dirty rice (rosa skål), carnitas (vitmönstrad skål), rajas poblanas (gul skål), grönsallat, kikärtssalsa med grön tomat och koriander (blågrön skål), limeklyftor, rökt bönkräm (vit skål) samt sriracha chilisås i mitten. Alla recept till tillbehör hittar du HÄR (kommer asap). Det är även av högsta vikt att använda grillade stora korvbröd till detta och ej tortillas. 

Vegan carnitas med jack fruit
Ingredienser 2 portioner alt 4 portioner med tillbehör:
  • 1 burk jack fruit in brine
  • 1 flaska coca cola
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk soyasås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk farinsocker eller råsocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rapsolja
Kryddor:
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk mald svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver milt
  • 2 tsk kanel, mald
  • 1 msk vitlökspulver
Gör så här:
  1. Skiva löken. Krossa vitlöksklyftorna. Öppna jack fruit konservburken och häll av vattnet.
  2. Sätt en stor kastrull på hög värme. Tillsätt en klunk rapsolja samt lök och jack fruit. Fräs tills löken blivit genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt socker, vitlöksklyftor och fräs tills allt blivit brynt. 
  3. Häll på coca cola så det täcker samt kryddor. Låt puttra tills cocan reducerats till hälften (rör om då och då så inget fastnar i botten). Häll på mer coca så det täcks och upprepa i ca 45-60 minuter. Det är ungefär som att göra en risotto - man tillsätter vätska, låter det puttra in och rör om då och då. Slutresultatet ska vara en smetig geggig tjock blank sås. Dra isäg jackfruiten med gafflar i slutet så konsistensen blir som pulled pork.
  4. Justera eventuellt smaken med mer kryddor.
Servering: Lägg upp på fat och servera med tillbehör! Pallar du inte tillbehör funkar det finfint och äta på toast eller som hamburgare med sallatsblad och en skiva tomat eller avokado, eller varför inte till svarta bönor och hot sauce?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar