Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-08

Gubbröra och Skagenröra (vegan)

En av de godaste snabbrätter jag vet är gubbröra - men med hackade sardeller istället för ansjovis. Åh vad jag gillar sardeller. Nu äter jag inte sardeller längre men blev ändå sugen på gubbröra så jag svängde ihop en snabb version med vita bönor, havrefraiche, purjo och persilja istället för dill. Inte för att jag inte gillar dill men jag tycker att det smakar för skagenrörigt, dvs för somrigt. Men gör som du vill.

Veganskagen: Tillsätt dill istället för persilja, gräslök istället för purjo och vitpeppar istället för svartpeppar.

Ägg: Äter du ägg så hacka för all del ned det också men då blir det ju ej vegan.

Glutenfritt: Ät på fröknäcke eller glutenfritt bröd.

Vegogubbröra
Ingredienser till några mackor:
 • 1 burk vita små bönor eller 2 dl blötlagda men ej kokta röda linser (blötlägg i 4-6 timmar)
 • 2-4 dl havrefraiche, tex Oatly fraiche
 • 10 cm bit purjolök
 • 1 msk caviart
 • 1 tsk - 1 msk citronsaft
 • Några kvistar färsk persilja
 • Salt, nymald svartpeppar
 • Kallpressad rapsolja eller olivolja
Gör så här:
 • Hacka persilja och purjo men spara några skivor purjo till topping om du har lust, annars skit i det. 
 • Rör ihop allt i en bunke. Smaka av med citronsaft, salt och nymald peppar. 
Servering: Klicka ut på nyrostat bröd, toppa med purjo och några droppar olja.

1 kommentar:

 1. A good idea for sandwiches! It seems to me that I once cooked them. My husband loves them for dinner

  SvaraRadera