Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-01

Huevos Rancheros med linser och ost (veg, glutenfri, lchf)

Huevos Rancheros i ugnsform med färsk persilja ovanpå för jag hade ingen koriander.

 Huevos på grillat lantbröd, och nedan tillsammans med nykokt majspasta. Just majspasta och bönpasta är mina vardagsfavoriter och finns på nästan alla mataffärer från olika märken, men Pasta Prima och dessa från Risenta är mina favoriter. Rent generellt är majspasta mjukare än kikärtspasta så majspasta passar bättre när man vill ha bakismat med så lite motstånd som möjligt. Jag har dock fortfarande inte testat Sempers glutenfria rispasta på ekologisk råris så jag återkommer när jag fått tummen ur häcken (uppdatering: Den är jättegod!). Jag vet att Paolo Roberto gjort naturligt glutenfri färsk pasta men eftersom han är en douchebag skiter jag i den.


En enkel liten mexikansk cowboyfrukost som jag adderat baljväxter till för att göra den mer mättande. Så gott, snabbt och enkelt att du inte har en ursäkt att inte prova den. 

Vegan: Toppa med skivad portobello eller champinjoner istället för ägg och använd mjölkfri ost som Astrid & Apornas smältbara Jeezly eller Violifes hyllade faux parmesan som finns på ICA Supermarket Söder och Green Matmarknad i Malmö samt säkert Paradiset i Stockholm.

Gröna linser: Här använde jag gröna linser för jag brukar alltid göra dubbel sats när jag tillagar baljväxter så att jag kan buckra upp och alltid ha något snabbt att äta, och det råkade alltså vara just gröna linser som jag hade färdiga i kylen. Annars är svarta bönor, kikärtor, vita bönor eller puylinser också utmärkta att använda i Huevos Rancheros. Allt utom kokta röda linser egentligen. Jag hatar kokta röda linser för de blir bara en enda stor grötig röra som får mig att tänka på alla enriktade daals man fick som vegetarian på det vegofattiga 90-talet (samma sak med ajvar och hummus, fy fan). Dock är röda linser utmärkta när man bara blötlägger dem i kallvatten i ca 4-6 timmar och sedan använder, okokta, i tex röror, sallader, gratänger eller mixade i burgare. 

Ta tillvara: Rester är gott att äta med pasta eller till nästa frukost på rostebröd.

Huevos Rancheros med linser och ost
Ingredienser 1 ugnsform ca 2 portioner som det är, eller 4 portioner med tillbehör som grillat bröd, majskolv eller sallad
  • 3-4 ägg (är ni flera som äter så gör 1 ägg per person)
  • 1 burk krossade tomater av valfri favoritsort
  • Ca 3 dl kokta gröna linser eller bönor
  • 1 röd chili eller jalapeno
  • Ett litet knippe persilja
  • En bit ost att riva över
  • 1 tsk vardera: Spiskummin, paprikapulver, mald koriander
  • God olivolja
  • Salt, nymald svartpeppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Häll tomater i en bunke. Tillsätt linser, kryddor och hackad chili. Rör om och smaka av med lite salt och eventuellt mer kryddor.
  3. Ringla olivolja så det täcker botten av en ugnsform och häll i tomatsåsen. Kläck försiktigt över ägg (äggulan ska vara hel) och mal över svartpeppar. 
  4. Kör in i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills äggvitorna inte längre är genomskinliga.
Servering: Ta ut och riv över ost, toppa med lite mer skivad chili och färsk persilja. Hugg in som det är eller sleva över på nyrostat surdegsbröd så det blir som en mexikansk bruschetta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar