Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-11

Krämig kikärtspasta med spenat, kejsarhatt och vitlök (vegan, glutenfri)








Krämig comfort food som samtidigt är bra för dig, finns det något bättre? Dessutom himla lättlagat. Här i veganform men hyvla för all del över västerbotten, pecorino eller parmesan vid behov.

Svamp: Välj din favoritsvampt. Här blandar jag kejsarhatt med champinjoner men det lika bra med ostronskivling, shiitake, karljohan eller portobello istället för kejsarhatt. Varför jag kör hälften champinjoner är mest för att det blir så himla dyrt annars och man skiter ju inte guld.

Olja med citron: En favorit hemma hos oss är smaksatta oljor. Jag är besatt av dessa då de ger så mycket mer smak med bara några droppar på de enklaste grejer - ägg, avokado, ostmackor, rostade rotfrukter, grönsaker, pasta, vad som helst. Här använde jag en vanlig (men jättegod) olivolja från Garant och en smaksatt med citron. Smaksatta oljor finns färdiga i butik men du kan naturligtvis pilla ihop dina egna också, och finns från bla Änglamark, Zeta och Gunnarshög.

Kikärtspasta med spenat, kejsarhatt och vitlök
Ingredienser 2 portioner:

  • Risenta kikärtspasta i valfri form
  • En näve kejsarhatt eller ostronskivling
  • En näve champinjoner
  • 5 dl bladspenat, fryst
  • 10 cm purjo
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 2 dl matlagningsgrädde, tex Oatly havregrädde
  • Lantbuljong, tex Biofoods
  • Olivolja
  • Salt, nymald svartpeppar, mald muskot
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen i lantbuljong samt 1 tsk gurkmeja. När det är ca 5 minuter kvar av koktiden, tillsätt den frysta bladspenaten och låt koka med pastan. När det är färdigt - spara 1 dl av kokvattnet innan du häller av det i ett durkslag.
  2. Skiva svamp, purjo och hacka vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull eller gryta tills svampen är gyllene. Tillsätt då grädde, den kokta pastan, spenaten och kokvattnet. Rör om så vätskan tjocknar till en god sås. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och lite, lite muskot.
Servering: Häll upp i djupa skålar och ringla över valfritt mycket god, kanske till och med smaksatt, olivolja. 

1 kommentar:

  1. I have not tried to cook pasta in this way! I think it should turn out delicious and not difficult

    SvaraRadera