Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-11

Sojarostad broccoli med broccoliaioli (vegan, glutenfri)

Jag hatar broccoli men har gett mig FAN på att laga det tills jag gillar det eftersom jag inte
vill gå genom livet som en bortskämd 5-åring som vägrar äta vissa saker. Jag gjorde samma sak med blomkål för massa år sen och nu är det som bekant min favoritråvara. Alltså dags att ta tag i broccoli och detta blev supergott! Broccoliskivor stektes hårt i olivolja med en skvätt sojasås på slutet för att få en god sälta. De broccolibitar som blev över snabbfrästes i en kastrull tillsammans med vitlök, purjo och en skvätt havremjölk varpå de mixades ihop med rostade solrosfrön till en vitlökssmakande broccoli"aioli". Ostkrämen ovanpå är en mjölkfri spread som man även kan ha på macka eller som dip till chips! Observera att jag egentligen skulle göra varma mackor till middag pga lat och småförkyld, men detta gick lika snabbt att göra och roligare att äta. Dessutom följder den temat Supernyttig som jag tydligen har halkat in på den här veckan.

Ostar: Äter du komjölk är det bara att använda vanlig ost och följa receptet i övrigt men då blir den vegetarisk istället för vegan men det vet du ju redan. Mina favoriter i detta fall är Astrid & Apornas mjölkfria jeezly eller Gruyére om du kör vanlig ost! Mmm Gruyére.

Sojasås: Jag vet, jag brukar skriva soyasås bara för att det är så glatt med ett y ibland, men det är alltså samma sak. Jag använder Kikkomans vanliga sojasås som finns på de flesta matbutikers asiatiska hylla, samt Maggi Sauce som är en mildare typ av sojasås som dessutom är glutenfri. Den har jag hittat på Willys men har du en asiatisk matbutik i närheten finns det såklart mängder av billiga och goda sojasåser att välja och vraka bland.

Sojarostad broccoli med broccoliaioli och ostkräm
Ingredienser för 2 portioner som förrätt men lägg till tex tagliatelle, hirs, bovete eller vildris för att göra det till en vanlig varmrätt.
  • 2 broccoli
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 msk sojasås (se notis ovan)
  • Ca 1 dl havremjölk eller mandelmjölk
  • Ca 10 cm lång bit purjo
  • 1 dl solrosfrön
  • 1-2 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • Olivolja
  • Nymald svartpeppar
Ostkräm
  • Ca 1 dl havregrädde, tex Oatly
  • Ca 1 dl riven ost, tex Astrid & Aporna Jeezly naturell
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk dragon
Gör så här:
  1. Skiva broccolin på längden från rot till topp i ca 1 cm tjocka skivor. De gröna buketteroch annat broccolifnas som blir över sparar du till broccoliaiolin. Skiva purjon och krossa vitlöksklyftorna. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna tills de börjar "poppa". Ställ åt sidan.
  2. Ostkräm: Kör ned samtliga ingredienser till oskrämen i en liten kastrull och puttra på låg värme tills det blivit en kräm. Smaka av och mixa slätt med stavmixer.
  3. Sojarostad broccoli: Häll i 3 msk olivolja i stekpannan och stek broccoliskivorna på medelhög värme tills bägge sidor är gyllenrostade men fortfarande krispiga. Det går snabbt. Tillsätt då sojasås, 1 tsk vatten och låt reducera. Ta av från värmen och kör över lite nymald peppar så är det klart.
  4. Broccoliaioli: Fräs broccolibukettrester, purjo och vitlök i en kastrull med 2 msk olivolja . Häll på mjölk och låt puttra under omrörning tills broccolin känns al dente men inte hunnit bli genommjuk. Häll då rubbet i en bunke tillsammans med 3 msk rostade solrosfrön och mixa slätt med stavmixer (eller i en blender). Smaka av med citronsaft och lite salt. Blir det för tjockt så spä med lite mer mjölk. Blir det för löst, tillsätt mer solrosfrön tills du är nöjd med konsistensen.
Servering: Klicka ut broccoliaiolin på tallrikar, toppa med broccoliskivor, solrosfrön och till sist ostkrämen. Ät som det är eller med med lantbröd som du doppar i olivolja och flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar