Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-08

Superfoodsoppa med svamp, broccoli, vitlök och olivolja (vegan, glutenfri)

Efter några dagar (i själva verket år) av överflöd vad gäller chips och öl är det skönt med en soppdag eller två. Dels är soppa lättsmält så kroppen får vila lite, och dels blir i stort sett vilka grönsaksrester som helst goda i soppform. Perfekt ta-vad-man-haver mat samtidigt som det är hälsosamt och billigt. Här använde jag, förutom svamp, en broccolistam som låg och tjurade i botten av grönsakslådan, men du kan använda vilka nyttigheter du nu har hemma. Exempelvis grönkål, spenat, blomkål, brysselkål, squash, purjo eller gul lök. Grejer som rödbeta, sötpotatis och morot kan ta över och bli för sött så välj någon mer neutral kompis till svampen i just denna soppa. Det går även finfint att köra ned en burk vita bönor i soppan istället för broccoli. Då får du en proteinrik svamp- och bönsoppa istället.

Bovete: Den superfoodiga favoriten bovete används här i form av mjöl för att tjocka till konsistensen på soppan. Finns på bakavdelningen eller hälsokosthyllan i din matbutik från tex Risenta. Bovete är en ört vilket gör att soppan även blir naturligt glutenfri och kick ass-fylld av nyttigheter.

Ost: Skiter du i detoxaspekten och/eller äter ost kan du för all del smula över ädelost vid servering. 

Svamp- och broccolisoppa
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 nävar svamp, tex champinjon, shiitake, ostronskivling eller portobello
  • 2 broccolistammar eller 1 hel broccoli
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 1 dl frysta gröna ärtor
  • 1 msk bovetemjöl 
  • Ca 3 dl havregrädde tex Oatly 
  • 1 msk äpplecidervinäger
  • 1 msk soyasås
  • God olivolja
  • Havssalt, nymald svartpeppar
  • Topping: Krasse, oxalis eller tex hampafrön, bipollen, rostade solrosfrön, färsk persilja 
  • Tillbehör: Fröknäcke med skivat päron är gott till
Gör så här:
  • Skiva svamp, broccolistam, lök och vitlök. Fräs i kastrull eller gryta tillsammans med 3 msk olivolja tills svampen blivit brynt. Pudra över mjölet och rör om så allt täcks. Häll på varmt vatten så det precis täcker allt, samt havregrädde, vinäger och soyasås. Puttra på medelvärme.
  • Kolla ifall broccolin är genommjuk efter ca 10-15 minuter. Tillsätt ärtorna, rör om och vänta 1-2 minuter. Mixa sen soppan slät i en blender eller med mixerstav (ta av kastrullen från plattan först om du mixar med stav). Blir soppan för tjock, späd med mer grädde eller vatten. Smaka av med salt och peppar. 
Servering: Häll upp i djupa tallrikar, ringla över olivolja och strö över valfri topping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar