Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2015-12-06

Tips: Bambuångare och veganmajo med wasabi

Ett himla bra julklappstips är bambuångaren! Här användes den till att göra en favoritsnabblunch bestående av edamamebönor och veganska dumplings fyllda med gräslök som åts med wasabiemulsion och algsallad. Ångare samt goda dumplings, algsallad och edamame finns på asiatiska matbutiker som tex min favoritaffär Kina Center Livs på Möllan i Malmö. Dumplings och edamame hittas även i frysdisken på helt vanliga Ica där du även hittar tillbehör som wasabi och ljus soya på den asiatiska hyllan. Perfekt snabbmat direkt från frysen som ångar färdigt på 10 minuter med andra ord. Bambuångaren finns, förutom på asiatiska matbutiker, även på www.thailaan.se där en tredelad ångare (så man kan ånga olika grejer samtidigt = perfekt) kostar 115 kr. Ps den funkar såklart prima till annan mat också, när jag åt fisk brukade jag ånga fisk och grönsaker i den flera gånger i veckan.

Wasabiemulsion / veganmajo med wasabi
Ingredienser:
  • 1 dl sojamjölk (proteinet i sojamjölken ersätter ägget)
  • Rapsolja
  • Ca 1 msk citronsaft
  • 1 tsk rosépeppar
  • Smaksättning: Ca 1 msk wasabi alternativt gochujang eller srirachasås 
  • Du behöver även: Stavmixer
Tips! Sjögrässallad kan vara svårt att få tag på, men du kan alltid gå förbi ett sushihak och handla på dig sjögrässallad och frysa in det du inte ska äta på direkten.

Gör så här: 
  1. Häll sojamjölk, 2 tsk citronsaft och 1 dl rapsolja i en hög mixerbunke. Sätt ned mixerstaven i botten och mixa tills det tjocknat. Tillsätt då rapsolja i en rinnande stråle tills du har några deciliter majonnäsliknande kräm - vill du ha det tunnare så sluta häll i olja när du tycker det ser bra ut. På bilden ovan är det en lösare majo. 
  2. Smaka av med wasabi och eventuellt mer citronsaft. Strö över mortlad eller mixad rosépeppar (uteslut peppar om du använder gochujang eller sriracha).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar