Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-01-24

Brunchtallrik med korv, äggröra, svamp och rödbetsrelish (veg, glutenfritt, lchf)

När du har brunch- eller frukostrester från helgen. Eller bara när du är smart och tänker förbi rest-tänket och lagar dubbla eller trippla portioner av allting så du alltid har mat i kylen att plocka ihop en snabb lunch eller enkel middag av. Easy does it sade slackerhusmodern. 

Relish: Den går lika bra att göra på en eller två morötter om du inte har rödbetor hemma. Tänk på den som ett sätt att pigga upp rätten i och med att det övriga är stekt. Vill du ha en krämigare konsistens så tillsätt fraiche eller majo så blir det en slags rödbetssallad. Smart att göra stor sats av och äta till avokado, smörgås, hamburgare osv.

Vegan: Skippa äggröran helt eller gör scrambled tofu (recept kommer imorgon).

Brunchtallrik
Ingredienser 2 portioner:
  • Valfria korvar - här hade jag två vegan tofuwienerkorvar från Taifun som jag stekte i rapsolja med en nypa fruktig mango curry så det typ blev curry wursts
  • Grön sallat
  • Några skivor rostat bröd om du vill ha det
Stekt svamp med senapsfrön
  • Två nävar små champinjoner
  • 1 msk gula senapsfrön
  • Salt, vitpeppar
  • Olivolja eller rapsolja
Äggröra
  • 2 ägg per person
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Olivolja eller rapsolja
  • Valfritt tillägg: En klick smör, 1 dl riven ost tex präst, grevé eller Västerbotten
Rödbetsrelish
  • 2 rödbetor
  • Ca 1 dl hackad ruccola
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 tsk kummin
  • Salt
  • Valfritt tillägg: 1 matsked havre fraiche eller majo för krämig rödbetssallad
Gör så här:
  1. Stekt korv och svamp: Rensa svampen och skär dem på hälften. Fräs i rapsolja i en het stekpanna tillsammans med senapsfrön, salt och peppar tills svampen är fint brynt. Häll svampen i en skål, dra ned värmen till medel och lägg i korven. Medans korven fräser kan du göra äggröran.
  2. Äggröra: Knäck äggen i en liten kastrull tillsammans med 1 msk olivolja eller rapsolja. Rör om hela tiden på hög värme tills äggvitan är ogenomskinlig och precis börjat sätta sig. Häll genast över äggröran i en skål och smaka av med salt och peppar. Äggröran ska inte bli smulig och torr så det är viktigt att ta av den precis när den blivit fast och ser lite ut som klumpigt ogenomskinligt men slemmigt snor.
  3. Rödbetsrelish: Skölj betorna och skär bort botten och toppen. Skiva grovt (skala ej) och lägg i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt tills det blivit en grovhackad färs. Smaka av med salt och blanda eventuellt ned fraiche eller majo. Har du ingen matberedare kan du använda den grova sidan på ett vanligt rivjärn.
Servering: Ät med grön sallat och rostat bröd om du vill. Rostad sötpotatis eller andra rotfrukter är också gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar