Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-01-30

Vegofierad ugnsgratinerad falukorv: Aubergine fylld med skivad halloumi (veg, glutenfri, lchf)



Ni vet den där äckliga ugnsgratinerade falukorvsringen man fick som liten? Gör den med aubergine istället! Gör flera auberginer när du ändå håller på så har du mat i flera dagar. Smart sa slackerhusmodern återigen och lade sig till rätta framför Netflix.

Utan tomatsås: Vill du inte äta den i tomatsåsversion kan du bara lägga den fyllda auberginen som den är i folie och köra i ugn (nederst i bild). Då kan du äta skivorna som en supergod hamburgare - eller så kan du mixa den i matberedare till en ostig auberginekräm att ha på smörgås, till avokado, bakad sötpotatis, kikärtspasta eller lite vadsomhelst. 

Ostval: Jag har gjort denna tidigare med mozzarella (den enda ost jag hade hemma), men problemet då är naturligtvis att mozzarellan smälter ut i gratängformen iom att den ju är supersmältig. Och då förlorar rätten lite av sin idé. Halloumi däremot håller ju formen så använd helt enkelt en ost som ej smälter. Skivor av långlagrad pecorino eller parmesan kanske funkar finfint också men det har jag inte hunnit prova än.

Vegan: Använd mjölkfria ostar alternativt fyll auberginen med skivad färsk tomat och basilika eller annan god ört. Följ receptet i övrigt men skippa att riva över komjölksost på slutet.

Gratinerad aubergine med halloumi och tomatsås
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 stor aubergine alternativt 2 mindre
  • 1 paket halloumi
  • Ca 2 dl riven ost av lagrad typ tex Västerbotten, parmesan, pecorino, vesterhavsost osv
  • God olivolja
  • Salt, nymald peppar
  • Tillbehör: Sallat tex färsk spenat, romansallat, ruccola, färsk persilja
Tomatsås:
  • 1 burk konserverade körsbärstomater alt 1 burk konserverade hela tomater
  • 2 msk god olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 1 tsk agavesirap
  • Örter som timjan, oregano, körvel, ca 1 tsk vardera eller 1 msk om du bara använder 1 sort.
  • Salt
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skär halloumin i tunna skivor.
  3. Skåra auberginen (ca 1 cm mellan varje skåra) och stoppa ned halloumiskivor. Ringla över lite olivolja.
  4. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en bunke, krossa tomaterna lätt med en gaffel och häll över klabbet i en ugnsform. Lägg auberginen ovanpå, täck med aluminiumfolie och kör i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Servering: Ta ut ur ugnen, skär upp auberginen och lägg upp på tallrikar, ät med sallad och extra riven ost. Grattis nu har du gjort världens enklaste auberginering! Testa samma metod på ett gäng tjocka zucchinis nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar