Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-01-28

Hampapasta med grönkålspesto, fänkål och citron (veg, glutenfri)


Supersnabba middagen. Har du inte kål hemma kan du ersätta det med rödbeta, morot, dillstjälkar eller persilja. Ett ta-vad-man-haver recept. Och har du inget grönt hemma men en burk vanlig pesto så använd den såklart.

Hampapasta: Naturligt glutenfri och kul pasta med lite nötig smak, hittas HÄR. Jag brukar handla annorlunda pastasorter och glutenfria brödmixer från svenska Bodystore.com som har snabb och gratis frakt. Alltså jag hatar att gå i butiker som en jöns och leta efter grejer i flera timmar, älskar att handla såna här grejer på nätet. Observera att när man kokar såna här pastasorter som bönpasta och hampapasta så ska man inte stormkoka som med vetepasta, utan snarare sjuda och sen testa lite då och då när den är klar. Ha lite koll med andra ord. Vissa nötter stormkokar sönder pastan om och om igen och gnäller sen på kass kvalitét när de i själva verket bara saknar sunt förnuft. 

Vegan: Skippa osten i peston eller ersätt med mjölkfri hårdost.

Hampapasta med grönkålspesto, fänkål och citron
Ingredienser 2 portioner:
  • Hampapasta eller annan valfri pastasort
  • 1/2 fänkål
  • Grönsaksfond eller buljong
  • Kallpressad rapsolja eller god olivolja
  • Salt, nymald svartpeppar
Grönkålspesto
  • Ca 3 dl hackad kål, tex grönkål, svartkål, savoykål, brysselkål
  • Ca 2 msk rostade solrosfrön
  • Ca 1 dl riven lagrad god ost som Västerbotten, präst, pecorino, parmesan, trentino, vesterhavsost osv
  • Ca 1/2 dl kallpressad rapsolja eller god olivolja
  • Ca 1-2 tsk citronzest
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Valfritt: 1/2 hackad vitlöksklyfta
Gör så här:
  1. Koka pastan försiktigt i grönsaksfond eller buljong.
  2. Mixa ingredienserna till peston i en matberedare. Smaka av och justera tills det blir den konsistens och smak som du tycker om.
  3. Hyvla fänkålen fint på mandolin eller med kniv, alternativt strimla fint med kniv.
Servering: Blanda den nykokta pastan med peston. Blanda ned fänkål och ringla över lite mer god olja. Kör över lite nymald svartpeppar och servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar