Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-01-25

Het Tofu Scramble i baguette med morotskräm och grillad paprika (vegan)


Frukostmat och smörgåsar ligger mig som bekant varmt om hjärtat så här kommer en smörgåsmacka med morotskräm och scrambled tofu, eller rättare sagt tofuröra. Har du inga morötter hemma kan du göra en bönpastej, och vid fall av akut stavmixerfobi funkar det fint att använda färskosten som den är. Gillar du inte tofu kan du göra vanlig äggröra men äh, släpp sargen och ge det ett försök.

Glutenfritt/LCHF/naturlig mat: Byt ut bröd mot fröknäcke. Du kan också äta det som en huvudrätt med till exempel stuvad savoykål, en fänkålsgratäng, rostad sötpotatis eller gröna linser. 

Näringsjäst: Torkad inaktiv jäst som är superrik på B-vitamin och som smakar nötig lagrad ost. Perfekt att ha hemma i skafferiet och strö över mackan, gratängen, pastan eller som här, nedmixad i en röra. Använd där du vill ha ostsmak helt enkelt. Dock försvinner vitaminerna om du hettar upp näringsjäst, så använd den i slutet av matlagningen alternativt i kall mat om du vill spara näringsvärdet. Kolla på hälsokosthyllan i din matbutik eller beställ på goodstore.se för kring 54 kr.

Enkla bönpastejen (istället för morotskräm): Mixa en burk avrunna kikärtor eller vita bönor med 1-2 msk god olivolja och 1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger. Rör ned valfri ört eller smaksättare; timjan, rosmarin, libbsticka, vitlök, ramslök, gräslök, rucola eller färsk koriander. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Variation: Blanda ned stekt skivad svamp istället för paprika i tofuröran.

Tofu Scramble med morotskräm och grillad paprika
Ingredienser 2 mackor:

Tofu Scramble
  • 1 paket tofu (här använde jag fast tofu men silkestofu går också bra, då blir den mer mjukt geggig än brynt dock)
  • 1 grön paprika 
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk näringsjäst (för att få ostsmak, går att utesluta om du inte hittar det i affären alt använd vanlig lagrad ost, typ cheddar, grevé eller västerbotten om du äter mjölk)
  • En skvätt sriracha, tabasco eller annan god chilisås
  • Salt
  • Olivolja
Morotskräm
  • 1 dl riven morot
  • 2 msk mjölkfri färskost tex Oatly PåMackan eller vanlig färskost om du äter mjölk
  • 1 msk tahin
  • 2 msk god olivolja eller avokadoolja
  • 1-2 tsk limejuice
  • Salt, nymald svartpeppar
Tillbehör
  • 2 minibaguette alt 2 stora korvbröd, några sallatsblad, picklade jalapenos (finns på tacohyllan i din matbutik), apelsin- eller limeklyftor
Gör så här:
  1. Tofu Scramble: Skölj tofun och klappa den torr med hushållspapper. Smula ned den i en bunke och blanda ned gurkmeja. Skölj och dela paprikan. Pilla ut kärnhuset och skär paprikan i strimlor. Hetta upp en stekpanna (utan matfett) på hög värme och lägg i paprikan. Låt ligga tills den fått svartrostade fläckar, vänd så bägge sidor blir rostade och luktar gott. Ta upp och lägg på ett fat. Häll 1 msk olivolja i stekpannan och tillsätt tofuröran. Stek ca 2 minuter under omrörning. Häll över tofuröran i bunken igen och blanda ned den grillade paprikan. Smaka av med chilisås och salt.
  2. Morotskräm: Mixa alla ingredienser till morotskrämen i en matberedare eller med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Grilla bröden kvickt i en het panna eller i ugnen på grill (eller bara värm skiten i mikron), bred ett lager morotskräm i botten, lägg på lite sallatsblad och toppa med tofuröra och lite till morotskräm om det får plats. Servera med picklad jalapeno, lime- eller apelsinklyftor och massa servetter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar