Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-01-19

Mammas vegofierade kycklinggryta med paprika och mozzarella (veg, lchf, glutenfri)

Jag ringde pappa nyss och sa att jag skulle äta den där goda kycklinggrytan som mamma brukade göra när jag var liten, fast med quorn istället för kyckling varpå han sa "men gu va gott!". En helt korrekt iaktagelse så här kommer det störtenkla receptet på en finfin och ack så enkel vegofierad vardagsgryta som sköter sig själv i ugnen. Vill du inte använda vegkött blir det jättegott med ostronskivling istället, och vill du inte få ångest pga säsongsfusk med paprika blir det toppen med delad jordärtskocka istället.

Tillbehör: Jag gillar gröna linser eller rostad brysselkål till, men grytan går naturligtvis lika bra att äta som den är i djup tallrik med tex strimlad savoykål eller romansallat. Har du däremot sötpotatis, bovete, pasta eller råris hemma funkar det också bra. Är du en brödlover går det såklart också skitbra att äta grytan med valfritt gott bröd.

Vegan: Jag brukar inte gilla eller använda quorn men här kommer det till sin rätta eftersom det genomsprängs av grytans milda fruktiga smaker. Däremot är quorn inte vegan så då rekommenderar jag Oumph thyme and garlic istället. Följ receptet i övrigt men skippa mozzarella och riv över mjölkfri hårdost på slutet. 

Paprika- och mozzarellagryta med quorn
Ingredienser ca 4 portioner med tillbehör, annars 2 portioner:
  • 4 paprikor
  • 1 mozzarella
  • 4 quornfiléer
  • 1 röd lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • Ca 3 dl strimlad rödkål, grönkål eller svartkål (kan uteslutas)
  • Ca 2-3 dl Oatly havrefraiche eller iMat matlagningsgrädde
  • 1 msk koncentrerad äpplejuice eller 1 dl äpplemust
  • Lagrad god ost, tex Västerbotten, parmesan, pecorino, vesterhavsost, trentino osv
  • Några kvistar färsk timjan
  • Ett knippe färsk persilja
  • God olivolja
  • Salt, nymald svartpeppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär paprika och quornfiléer grovt. Skiva löken. Strimla kålen grovt.
  3. Häll 3 msk olivolja i en gryta. Tillsätt paprika, quorn, lök, pressad vitlök och kål och rör om tills allt är glansigt. Salta, peppra och släng ned timjankvistarna. Rör ned havrefraiche och äpplejuice så allt blandas och riv ned mozzarella. 
  4. Sätt på ett lock (eller aluminiumfolie) och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Koka under tiden linser i saltat vatten med en skvätt av äpplejuicen och skär till sallad om du vill ha det till.
  5. Ta av locket på grytan i ugnen och sätt ugnen på övervärme eller grill i 4-5 minuter.
Servering: Lägg upp på tallrik, riv över lagrad ost och strö över strimlad persilja. Ringla över lite extra olivolja och hugg in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar