Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-26

Två rätter i en! Rätt 1: Blomkålssoppa med örter och smulad getost (veg, vegan, glutenfri, lchf)

 Krämig blomkålssoppa toppad med färskost/getost ovan, och nedan vegansk grundversion. Örten ovanpå är körvel för det är den som växer bäst i köksfönstret just nu.

Okej så ni vet att alla recept här är ju de jag gör på vad jag har hemma till vardags? Därav Svenssons Mat pga vardagsmat men också såklart för att jag heter ju Svensson. I alla fall. Detta är alltså fortsättningen på vad du kan göra ifall du har kvar lite färskost eller getost från förra receptet. Här är en blomkålssoppa som kan svängas ihop i grundform som vegansk eller om du som jag har gjort egen färskost och har vassle hemma, så använder du vasslen som buljong att koka blomkålen i. Annars använder du vanlig grönsaksbuljong och kan smula över getost eller färskost vid servering. Det blir väl kul. Välj vilken version du vill, allt blir gott. Go nuts.

Rätt 2: Vegofierad kycklinggratäng med broccoli och blomkålsbechamel

Blomkålssoppa
Ingredienser 4 portioner:
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1 gul lök eller några schalottenlökar
  • 4 vitlöksklytor
  • Grönsaksfond eller buljong
  • Matlagningsgrädde, tex Oatly iMat havregrädde
  • En halv kvist färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 tsk dadelsirap, lönnsirap eller agavesirap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk ljus sojasås
  • Salt, nymald svartpeppar
  • God olivolja eller kallpressad rapsolja
  • Topping: Rostad lök eller klippt gräslök, färsk körvel eller persilja, god olja att ringla över
Tillägg (veg men ej vegan)
  • Vassle (om du gjort egen färskost, skippa annars pga finns ej i butik)
  • Färskost eller getost (chevré) att smula över soppan vid servering
Gör så här:

  1. Hacka blomkål, lök och vitllök i mindre bitar. Fräs i olja i en gryta eller kastrull tills blomkålen är brynt gyllene. Häll på vatten så det nästan täcker samt grönsaksfond eller buljong, sojasås, vinäger, rosmarin, en nypa salt och nymald peppar. Låt puttra på medellåg värme ca 20 minuter under lock eller tills blomkålen är mjuk. 
  2. Häll av vätskan (spara den i en glasburk så har du färdig grönsaksfond till en annan dag), och plocka bort rosmarinkvisten. 
  3. Mixa allt slätt i kastrullen med en stavmixer. Nu har du en färdig blomkålskräm/blomkålsmos och kan stoppa här om du vill. Vill du ha en soppa så sätter du tillbaks kastrullen på plattan och häller på vassle eller vatten samt grädde till önskad konsistens. Rör om och låt koka upp igen, ta av från plattan och smaka av med sirap samt eventuellt mer salt, peppar, vitvinsvinäger och soja. Mixa allt en sista gång så det blir slätt och fluffigt.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar och strö över tillbehör som rostad lök, gräslök, örter, olivolja och smulad getost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar