Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2016-02-22

Getricotta / färskost med örter

När det kokar så bildas ett tjockt lager på ytan, det slevar man ur och så är det färskosten typ som man kan låta rinna av i en sil eller i ett rengjort kaffefilter. Sen kan man äta den som en vanlig färskost eller strö den över vad man nu har hemma, här nedan på rostad zucchini och gul morot.


Det här är så enkelt att det egentligen bara går ut på att man tänker "Oj jag kokar över mjölken" och sen är det klart. Det går att göra med gammaldags fet komjölk också men det är ju så mycket godare med get. Jag ska se om jag hittar någon skånsk getmjölk för att göra skånsk getmese på. Vilken hädelse för en gammal norrlänning!

Getmjölk: I Malmö kan du handla getmjölk på bla Green Matmarknad i Västra Hamnen och på LUCU Foods på Östra Sorgenfri vid Willys Katrinelund. Annars hittar du en återförsäljningslista på mataffärer som säljer DalsSpira Mejeris getmjölk HÄR

Getmjölksprodukter: I Jämtland är det poppis med getmjölksprodukter och vi brukar äta en getmese från Skärvångens bymejeri när jag hälsar på Momma i Renån utanför Strömsund. Den är supergod på tunnbröd, knäcke eller nedrörd i såser eller gratänger. Det smakar som en drömmig mix av krämig getost, brynt smör, kantareller och typ salt karamell. Ring för att kolla om du har någon återförsäljare nära dig. HÄR hittar du lite mer info om getmese och andra getmjölksprodukter.

Getricotta eller getfärskost
  • 1 liter getmjölk
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 1 msk örter, tex hackad färsk rosmarin fast här använde jag vanlig torkad oregano
  • 1 msk salt
Gör så här:
  1. Koka upp getmjölken tillsammans med alla andra ingredienser. Det bildas snabbt ett tjockt lager på ytan. Det är liksom osten. Dra kastrullen från plattan och ta upp det tjocka ostlagret med en hålslev och låt rinna av i ett rengjort kaffefilter eller i en ren kökshandduk. Smaka av med eventuellt lite mer flingsalt och flytande honung.
  2. Spara vätskan som blir kvar (vasslen) i glasburk i kylen och använd som degvätska i brödbak, eller till att tex koka jordärtsskockor, blomkål eller potatis i. Det blir svingott. Du kan även koka ned getvasslen till getmese men det har jag aldrig lyckats med så hojta om du gör det!
Servering: Ät som du skulle med vanlig färskost eller strö över rostade rotfrukter eller använd i varma och kalla sallader och på smörgåsar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar